И опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

OFFNews 23 май 2024 в 11:25 655 0

Снимка GettyImages

Опозиционните партии в Гърция настояваt страната да признае палестинската държава, съобщава БНР. Вчера Норвегия призна Палестина, а Испания и Ирландия ще го направят на 28 май. САЩ на свой ред обявиха, че Държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преговори, а не едностранно.

Гръцката опозиция настоява незабавно правителството на Мицотакис да признае палестинската държава. Депутати от няколко партии са заявили, че са готови да гласуват този акт, както и призив за прекратяване на военните действия в Газа.

От партията "Нова левица" в официално съобщение към медиите се посочва, че Гърция и правителството в Атина трябва да изберат правилната страна на историята, а от Сириза коментират, че политика само на хуманитарна помощ към палестинския народ не е достатъчна.

Левицата обвинява премиера и министъра на външните работи в слаба дипломация по отношение на събитията в Газа. От Комунистическата партия подчертават, че правителството въвлича страната в участие във военни действия и настояват незабавно да се отзове гръцката фрегата от Червено море.

Девет от общо 27 държави в Европейския съюз, сред които и България, са признали палестинската държава. Единствено Швеция призна Палестина след влизането си в общността.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София