И Норвегия дава изтребители F-16 на Украйна

OFFNews 24 август 2023 в 14:47 2107 1

Норвегия
И Норвегия ще предостави изтребители F-16 на Украйна.

И Норвегия ще предостави изтребители F-16 на Украйна.

Норвежкият телевизионен канал TV2 цитира източници, според които министър-председателят Йонас Гар Стьоре в момента е на официално посещение в Киев, където ще обяви прехвърлянето на изтребителите.

Така Норвегия става третата страна след Нидерландия и Дания, която предава западни изтребители на Украйна.

На 22 август говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат заяви, че Украйна се надява да получи F-16 в добри модификации.

В същото време той е сигурен, че не би трябвало да има голям проблем с ракетите, които Украйна иска да види на изтребителите. Но съществува въпросът за парите, тъй като всяка ракета струва много.

По-рано, на 20 август, украинският президент Володимир Зеленски заяви след разговори с холандския премиер Марк Рюте, че Украйна ще получи 42 американски изтребителя F-16 след обучение на пилоти и инженери.

Изданието Defence Express писа, че съюзниците ще предадат на Украйна употребявани версии на изтребителите F-16, които са претърпели модернизация. Става дума за версията F-16 MLU. В същото време се отбелязва, че не бива да се отхвърля сценарият, че някои изтребители могат да претърпят определени допълнителни модернизации в близко бъдеще.

Според Игнат Украйна се нуждае от 128 многоцелеви изтребителя западно производство, за да защитава небето си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

1

Д-р Мазникуров

24.08 2023 в 23:58

Скоро наистина ще запари яко под кирливите и крадливи задници на рашистките убийци и крадци в Украйна, а на нашенските им идолопоклонници и русоробчета (кои на "хранилка", кои доброволци, все едно ...) съвсем ще им потънат гемийките! И вместо да ми остроумничат и току да ми подпитват "какво ставало с Украинската контра-офанзива", понеже вече наистина никакви опорки нямат и нищо не могат да им родят жалките черепчета, по-добре наистина да се покриват и да си намират бързо "алтернативни" източници и на приходи, а и на облекчение за мизерните си, злостни душици! Още в началото на лятото ги посъветвах да побързат, а който не ме е послушал си е за негова сметка! Ако не им бяха толкова мънзърки топчиците, с кеф бихме ги обесили на тях :)! Слава на Украйна! На Героите вечна памет, и слава!
 
X

Да помогнем на украинските деца!