И Москва, и Киев твърдят, че са нанесли сериозни загуби на врага

OFFNews 10 юни 2022 в 15:53 1542 0

Разнопосочни информации за хода на военните действия в Украйна идват от Москва и Киев.

Руските войски са атакували летище и танков завод в Източна Украйна, твърди руското министерство на отбраната.

"На летището в Днепър бяха унищожени с високоточни ракети самолети на украинската армия, а в Харковска област заводи за производство и поддръжка на въоръжение", заяви говорителят на ведомството Игор Конашенков.

Той добави, че са убити над 500 украински войници и извадени от строя 13 бронирани машини, девет броя артилерийско въоръжение, шест ракетни установки, два изтребителя, пет дрона и 16 военни превозни средства. По думите му са унищожени 16 склада за боеприпаси.

От украинска страна потвърждават, че в Днепър наистина е имало авиоудар, но според информацията от Киев при него няма загинали, а един човек е ранен.

В същото време авиационните сили на ВСУ продължават да обстрелват локационните пунктове на руските окупатори в Херсонска област. Там ВВС на Киев вече трета поредна нощ извършва бомбардировки. Снощи те са били по пет цели.

"Нашата авиация нанесе серия от удари по вражески опорни пунктове, места за натрупване на техника и личен състав и полеви складове в районите на пет различни населени места в Херсонска област", се казва в съобщението.

Според информацията през изминалото денонощие защитниците на Украйна регионите на Донецк и Луганск са отблъснали седем атаки, като са унищожили десет танка, седем артилерийски системи, четири бойни бронирани машини, три специални бронирани машини, четири единици автомобилна техника и един вражески склад за боеприпаси.

Частите за противовъздушна отбрана свалиха пет безпилотни летателни апарата Orlan-10, твърдят от ВСУ.На Русия ѝ свършват високоточните ракети, но при сегашните темпове на обстрел тя може да води война срещу Украйна още една година, съобщи Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната във Facebook.

"Забелязахме, че Русия извършва много по-малко ракетни нападения и използва ракети X-22. Това са стари съветски ракети, произведени през 70-те години на миналия век. Това показва, че Русия няма достатъчно високоточни ракети", заяви говорителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки пред британското издание Гардиън.

Отбелязва се също така, че икономическите ресурси на Русия ще позволят на Москва да продължи войната със сегашните темпове още една година.

"Ръководството на Кремъл вероятно ще се опита да замрази войната за определен период от време, за да убеди Запада да отмени санкциите, но след това ще продължи агресията. Тяхната цел е цяла Украйна, а и не само тя", подчерта Скибицки.

По-рано той заяви, че Украйна сега разчита на западни оръжия, но й остават малко боеприпаси. На фронта се води артилерийска война, в която Украйна отстъпва на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови