И Лукашенко прави частна армия, която да прати в Украйна

GardService вече е набрала над 1000 наемници с обещания за 3700 евро заплата и тлъсти командировъчни

OFFNews 11 януари 2023 в 15:51 7645 14

Лукашенко
Беларуският диктатор.

Беларуската охранителна компания GardService, единствената, на която е разрешено да притежава огнестрелно оръжие с указ на Александър Лукашенко, е увеличила неколкократно персонала си и се подготвя да участва във военни операции. Това съобщи за Дойче веле представителят на Обединения преходен кабинет на Светлана Тихановска Валери Сахашчик, който отговаря за отбраната и сигурността.

По негова информация GuardService се създава по модела на ЧВК Вагнер на Евгений Пригожин, а бойците ѝ се обучават вече от няколко месеца.

Валери Сахашчик смята, че служителите на GardService са обучени да участват във военни операции, като тренировките се провеждат на няколко беларуски полигона.

"Знам, че офицери от 5-та бригада "Специални сили" (базирана в Марийна Горка, Минска област - бел. ред.) обучават служителите на GardService на своя полигон. Освен това компанията е заела базата на бившия център за специална подготовка на Динамо; там също се провеждат активни операции", казва представителят на беларуската опозиция. 

Според него броят на служителите се е увеличил значително напоследък. Сахасчик изчислява, че щатът вече може да е повече от хиляда души.

"Обучението и набирането на персонал продължава от месеци. Личният състав е увеличен с офицери, сержанти и войници, които са служили в силите за специални операции и специалните части на правоохранителните органи на Беларус", каза той.

Според него силите на GardService могат да бъдат използвани в диверсионни и разузнавателни групи, а след това и за нападения като наемници по модела, наложен от руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер". 

Валерий Сахашчик заяви по-рано, че Владимир Путин "е инвестирал много сериозна сума пари" в GardService и създава "беларуски аналог на Вагнер".

Анонимен служител на GardService твърди, че в края на юли и август инструктори от ЧВК "Вагнер" са пристигнали в Минск, за да обучават служителите на компанията. Според слуховете на беларуските наемници е обещана заплата от 3700 евро и тлъсти командировъчни.

Частната охранителна компания GardService се появи в Беларус през юни 2020 г.Президентът Александър Лукашенко разреши на нейните служители да носят, съхраняват и използват служебно и собствено оръжие, както и специални средства и физическа сила "в съответствие с установения от закона ред за военизирана защита". Тези привилегии, които компанията е получила, не са случайни. Според запознати GardService е създадена на базата на частна компания Globalcastom Management, един от собствениците на която е съпругата на тогавашния началник на президентския отдел Виктор Шейман.

"Очевидно преди президентските избори е била необходима частна структура в случай на не особено благоприятен за Лукашенко сценарий. В КГБ са наети бивши ветерани от правоохранителните органи, службата за сигурност на президента, специалните сили, специалните части на КГБ, МВР, Държавния граничен комитет", разказва журналистът от беларуския разследващ център Алиаксей Карпеко.

Ръководител на компанията е Евгений Чанов, бивш войник от бригадата със специално предназначение, директор по сигурността на "Белгеопоиск", която проучва Централна Азия и Африка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

14

AntiZ

12.01 2023 в 06:27

"Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак". Не че виждам кон като пиша за помийна яма рфсия, но такава е поговорката. Merc, инкубатора на мухи-л@йнарки няма да спре да произвежда кретени като някои тук, докато украинците с помоща на цивилизования свят не я засипят с хлор и заградят с висока ограда. Засега се справят брилянтно!

210

12

Merc

11.01 2023 в 19:09

Моля не унижавайте прекомерно русофилистиците в тоя форум.
Току виж пак се покрият и няма да има кой да ни забавлява.

1000

11

bucher

11.01 2023 в 18:46

Беларус няма да влиза във войната. Някаква си там частна армия, която си е нейна работа, нали, нищо общо.

865

8

Constanza

11.01 2023 в 17:08

Поп Дръвчо, досега не ги е вкарал във войната, може това да се оцени впоследствие, знам ли.

Октиме, не вярвам в България да се намерят достатъчно хора за частна армия в подкрепа на Русия. Задклавиатурни воини много, но допре ли се до конкретни действия, мнозина размислят.

345

7

Джендо Джедев

11.01 2023 в 17:07

Явно орките доста са го закъсали откъм пушечно месо, та гледат да отчегъртат от къде ли не, включително и от придворните главорези на приятелчетата си. Еба ти смешката! :D

-480

6

Октим

11.01 2023 в 16:58

Още един робски изрод! Сега очаквам и Рубель Радевь да направи подобна армия от русофилски дупедавци ...

-1655

5

ob1

11.01 2023 в 16:33

На тия какво ще изпращат на вдовиците им? Вместо 5кг риба по една мрежа картофи?