И Армения призна Палестина

OFFNews 21 юни 2024 в 13:56 1046 1

Палестинското знаме

Снимка GettyImages

Знамето на Палестина

Армения официално призна Държавата Палестина, съобщи арменското външно министерство, цитирано от Ройтерс. В края на май Испания, Норвегия и Ирландия също признаха палестинската държава. Към тях на 4 юни се присъедини и Словения.

Арменското външно министерство допъва в позицията си, че държавата подкрепя резолюцията на ООН за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа и се застъпва за двудържавното решение на палестинско-израелския конфликт.

"Катастрофалната хуманитарна ситуация в Ивицата Газа и продължаващият военен конфликт днес са сред приоритетните въпроси в международния политически дневен ред, които изискват уреждане", се казва в изявлението.

Отбелязано е още, че Армения категорично отхвърля нападенията срещу гражданска инфраструктура, насилието срещу мирни граждани, вземането на заложници и пленяването на цивилни по време на въоръжения конфликт и се присъединява към исканията на международната общност за тяхното освобождаване без предварителни условия.

"На различни международни форуми ние винаги сме се застъпвали за мирно и цялостно уреждане на палестинския въпрос и продължаваме да подкрепяме решението за две държави в израелско-палестинския конфликт. Убедени сме, че това е единственият начин да се гарантира, че палестинците и израелците ще могат да осъществят законните си стремежи", посочва арменското МВнР.

Доскоро девет от общо 27-те страни в Европейския съюз бяха признали Държавата Палестина. Осем от тях - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша - го направиха преди влизането си в ЕС, още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава.

През 2014 г. Швеция стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС. На 28 май към страните, признали Палестина, се присъединиха Испания, Норвегия и Ирландия, а на 4 юни - Словения.

Тогава символичното решение провокира яростен спор с израелското правителството. То обвини Испания, Норвегия и Ирландия, че възнаграждават тероризма. Тел Авив изтегли посланиците си от трите страни и официално порица пратениците им в Израел. И тримата бяха привикани в израелското МВнР миналата седмица, за да им бъдат показани кадри от атаките на "Хамас" от 7 октомври.

Арменският посланик в Израел също беше извикан в израелското външно министерство. 

"След признаването на палестинска държава от страна на Армения, Министерството на външните работи извика посланика на Армения за остро порицание", се казва в съобщението на израелското министерство, което не съобщава други подробности.

Съединените щати и Великобритания, наред с други страни, подкрепят идеята за независима палестинска държава, но твърдят, че тя трябва да бъде създадена чрез преговори за уреждане на конфликта. Правителството на израелския премиер Бенамин Нетаняху заявява, че конфликтът може да бъде уреден само чрез преки преговори и тази позиция разширява все повече разломът между него и военните.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    21.06 2024 в 15:27

    А палестинците пък са си избрали да ги управлява и представя "Хамас". Те, хамасовците, пък смятат, че им принадлежи територията на днешен Израел, а пък той няма право на съществуване.
    Това Армения и останалите също ли го "признават"?
    Но, явно аз май нещо не съм разбрал в цялата тази сложна ситуация- сори...
     
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София