Хванаха в Германия подкупния бивш румънски кмет, който избяга с такси

OFFNews 29 ноември 2023 в 12:27 1067 0

Керекеш

Снимка Румънска полиция

Каталин Керекеш

Бившият кмет на община Бая Маре Каталин Керекеш беше задържан от полицията снощи в германския град Аугсбург. Той избяга от Румъния миналия петък с такси, след като беше осъден от Апелативния съд на Клуж на 5 г. затвор за вземане на подкупи.

Мъжът използва личната карта на свой роднина, на когото прилича, за да премине граничния пункт Петя на границата с Унгария. Случаят предизвика вълна от оставки в структурите на МВР в Румъния.

По първоначална информация на германските власти, цитирана от Диджи24 и БТА, доскорошният градоначалник е бил заловен, когато се е готвел да напусне Германия. Той е пътувал с леля си в колата, движейки се по автомагистралата с близо 200 км/ч. Двамата пристигнали на гарата в Аугсбург и се опитвали да избягат, вероятно с влак или такси. Тогава мъжът е бил заловен от баварската полиция и Федералното бюро за криминални разследвания на Германия. Бившият кмет се е опитал да окаже съпротива при ареста и е бил ранен при опит да избяга от служителите на реда.

"Вечерта на 28 ноември 2023 г., след международно полицейско сътрудничество и обмен на данни и информация между румънската полиция и властите от Германия, Унгария, Австрия и Италия, 45-годишен мъж от Бая Маре, издирван в международен мащаб, е открит и задържан от баварската полиция и Федералното бюро за криминални разследвания на Германия в Аугсбург. Той е разкрит от външни партньори въз основа на информацията, предоставена от румънската полиция. Компетентният съд издаде заповед за изпълнение на наказанието 5 г. лишаване от свобода на името на мъжа, за извършено престъпление подкуп в продължавана форма", съобщи междувременно румънската полиция.

Най-вероятно Керекеш е щял да отиде в Германия, за да получи парите, които е транспортирал там на няколко пъти - суми, които е съхранявал в сейфове в домовете на майка му и леля му. Става дума за около 1 500 000 евро. В показания пред съда бившият кмет признава, че лично е пренесъл парите с кола до Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови