Румънски кмет бе осъден на 5 г. затвор за подкуп. Полицията го издирва

OFFNews 24 ноември 2023 в 13:09 789 0

румънски кмет

Снимка Архив

Кметът на румънската община Бая Маре Каталин Керекеш беше окончателно осъден от Апелативния съд на Клуж на 5 г. затвор за вземане на подкупи, съобщава Диджи24, цитирана от БТА.

"Днес, 24 ноември, полицаите от Окръжния полицейски инспекторат на Марамуреш получиха от компетентния съд заповед за изпълнение на присъда от 5 г. лишаване от свобода, издадена на името на 45-годишния Каталин Керекеш, за извършване на престъплението получаване на подкуп в продължителен период от време", се казва в информация до медиите.

Мъжът не е бил намерен нито в дома си, нито в кметството. Полицията извършва проверки, за да го открие и публикува на сайта си негова снимка в раздела на издирваните лица.

През изминалата нощ Каталин Керекеш публикува 10-минутно видеообръщение в официалния си профил във Фейсбук, в което твърди, че е невинен.

Кметът беше изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) на 20 май 2016 г. за вземане на подкупи в продължителна форма. Според обвинението той е получил 70 000 леи от човек от ръководството на общинския футболен клуб от Бая Маре, за да подкрепя финансово клуба. Тъщата на Каталин Керекеш беше арестувана в началото на ноември, след като беше хваната на местопрестъплението от антикорупционните прокурори в момент, в който давала на майката на една от съдийките от Апелативния съд в Клуж 50 000 евро за по-лека присъда на кмета.

Националната дирекция за борба с корупцията твърди, че през 2012 г., в контекста на предизборната кампания за местните избори, Каталин Керекеш е предложил на председател на окръжния клон на политическа партия сумите от 17 000 евро и 5000 леи, за да мотивира симпатизантите на тази политическа формация да гласуват за кмет на община Бая Маре. През 2013 г. Каталин Керекеш, като кмет на Бая Маре, е поискал, приел и получил от трима бизнесмени различни суми във връзка с изпълнение на задълженията си, отбелязва Аджерпрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки