Хванаха най-издирвания нацист в Будапеща

Лъчезар Вълев 15 юли 2012 в 22:33 3374 0

Ласло Ксатари. Снимка: hnonline
Ласло Ксатари. Снимка: hnonline

Най-издирваният нацист от Втората световна война бе заловен в Будапеща, съобщи Франс прес.

Това е 97-годишният Ласло Ксатари, който е обвинен за смъртта на 15 700 евреи. 

От прокуратурата в Будапеща не е потвърдила информацията за откриването на издирвания нацист. Те заявиха, че в момента се води разследване по получената информация.

Ласло Ксатари е бил началникът на Кралската унгарска полиция от 1944 г. в град Кошице, тогавашна Унгария, сега в Словакия.

Документи на центъра за преследване на нацистки престъпници сочат, че Ксатари е участвал с лична инициатива и голямо усърдие в депортацията на почти 20 000 унгарски евреи към лагера на смъртта Аушвиц, намиращ се в Южна Полша.

След краха на фашисткия режим в Унгария Ксатари е обявен за издирване и му е издадена смъртна присъда. През 1949 г. той бяга в Канада, представяюйки се за югославянин. Ксатари се установява в Монреал, където работи като търговец на произведение на изкуството. През 1955 г. той получава канадско гражданство.

През 1995 г. под натиска на центъра за преследване на нацистки престъпници "Визентал", Канада отнема гражданството му и той е принуден да се върне в Унгария. В родната му страна се води следствие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови