Хутите разширяват обхвата на атаките си, нов опит за нападение в Червено море

OFFNews 16 януари 2024 в 06:38 1943 0

Червено море

Снимка Getty Images/Архив

Британските военноморски сили съобщиха за нов опит за нападение срещу кораб в Червено море, предаде Ройтерс.

Малък плавателен съд е обикалял около кораба на стотина километра северно от еритрйското пристанище Асаб. След като охранители произвели предупредителни изстрели, малкият плавателен съд се е оттеглил. Корабът е продължил по пътя си, а екипажът е невредим, се казва в съобщението.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен увеличиха атаките си срещу търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу войната на Израел срещу ислямисткото движение "Хамас" в ивицата Газа. 

Вчера представител на хутите се закани групировката да вземе под прицел в Червено море и американски кораби, след като Съединените щати и Великобритания нанесоха удари по нейни обекти в Йемен миналата седмица. 

Хутите разширяват обхвата на целите си, включвайки американски и британски кораби. "Йеменските въоръжени сили разглеждат американските и британските бойни бораби и плавателни съдове, участващи в агресията срещу нашата страна, като вражески цели. Хутите потвърждават, че отговорът спрямо американските и британските атаки е неизбежен и всяка нова агресия няма да остане безнаказана", заяни Яхия Сариа, военен говорител на хутите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки