Христо Грозев: Няколко европейски страни разследват опит за покушение срещу мен

OFFNews 21 февруари 2023 в 09:31 2976 0

Христо Грозев на премиерата на

Снимка Getty Images

Христо Грозев на премиерата на "Навални" в Ню Йорк

Има активно следствие и разследване в няколко европейски страни на опит за покушение срещу мен, заяви пред Нова телевизия разследващият журналист Христо Грозев.

Миналата седмица обявеният за издирване от Кремъл изпълнителен директор на разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев съобщи, че му е забранено да присъства на наградителната церемония на BAFTA от британската полиция, която се притеснява от възможни "враждебни намерения на чуждестранни държави".

По време на церемонията в неделя документалният филм "Навални" бе награден, а създателите му посветиха наградата си на разследващия журналист. Днес Грозев заяви, че не е запознат подробно с информацията, с която разполага полицията, но че следствието се води в няколко европейски страни.

"Факт е, че има активно следствие, разследване на опит за покушение. Очевидно не ми е дадена пълна информация по темата докато тече следствието. Но самият факт, че английската полиция е посъветвала организаторите на събитието БАФТА да не бъда допуснат, заради това, че евентуално покушение на мен може да доведе до жертви сред присъстващите, сочи, че има такава обективна информация", каза той.

Според Грозев му е било забранено да присъства на церемонията за наградите BAFTA заради опасност за останалите присъстващи.

"Ако трябва да сме честни, там е както кино елитът, така и присъства представител на кралското семейство - принц Уилям, който е патрон на събитието", каза Христо Грозев.

За войната в Украйна

Разследващият журналист не вижда сценарий за мир без загуба на Русия във войната. Той е на мнение, че единственият алтернативен вариант за край на конфликта е, ако има вътрешен преврат в Русия. "Например, икономическият елит в страната да си оформи нещо като елиминиране на върхушката на Путин", обясни Грозев.

По думите му вътрешнополитически движения в Русия ще сложат край на войната преди да има реална чисто военна загуба от руска страна.

"Реалният ефект на санкциите върху джоба на средния сравнително беден руснак ще се усети в средата на тази година", прогнозира Христо Грозев.

Той каза още, че сега започва реалната военна помощ на Русия от страна на Китай:

"Това е сериозно притеснение. Мисля, че следващите няколко дни ще видим доказателства от американска страна. Това е основното притеснение в Белия дом по отношение на войната. Става въпрос основно за предоставяне на липсваща електроника. Китай е готов дори да даде ракети, ако се стигне дотам."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!