Забраниха на Грозев да присъства на наградите BAFTA заради ''враждебни намерения от чуждестранни държави''

Документалният филм "Навални", в който участва и Христо Грозев, е сред номинираните от Британската академия за филмово изкуство

OFFNews 18 февруари 2023 в 14:43 4551 2

Христо Грозев на изслушване в парламентарната комисия по контрол за службните на сигурност

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Грозев на изслушване в парламентарната комисия по контрол за службните на сигурност

Обявеният за издирване от Кремъл изпълнителен директор на разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев съобщи, че му е забранено да присъства на наградителната церемония на BAFTA от британската полиция, която се притеснява от възможни "враждебни намерения на чуждестранни държави", предаде Би Би Си.

Христо Грозев написа в Twitter, че "с изненада" открил, че на него и семейството му е забранено от британската полиция да присъстват на церемонията по връчването на наградите на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA), която ще се състои утре.

Сред номинираните филми е документалната лента "Навални" за най-видния опозиционер на руския президент Владимир Путин, който бе отровен, а после хвърлен в затвора. Във филма е показан Грозев, който разказва подробности за това как в заговора за отравянето на Алексей Навални е замесен Кремъл. Русия отрича да е замесена в покушението, уточнява Би Би Си.

Според Грозев причината за забраната е, че той и семейството му "представляват риск за обществената сигурност". Позицията на лондонските власти е следната: 

"Фактът, че някои журналисти се сблъскват с враждебни намерения от страна на чуждестранни държави, докато са в Обединеното кралство, е реалност, която ни тревожи. Натоварени сме да работим с нашите партньори от разузнаването, за да разследваме тези заплахи и да предприемем други мерки, за да гарантираме сигурността на засегнатите лица."

От BAFTA излязоха със становище, че безопасността на всички техни гости и персонал по време на церемонията винаги е техен абсолютен приоритет и че всяка година взимат съответните мерки за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

19.02 2023 в 09:43

Ордьовърчо има някаква обсесия с Грозев - изцвъква се под всяка статия за него. А бе, ордьовърчо, Грозев да не те е бил, като сте били деца, бе? Или да е имал нещо хику-мику с жена ти? То едва ли имаш жена, де, коя ще се занимава с такива като теб, ама все пак... :D

2550

3

alfakentavur

18.02 2023 в 23:29

Рашисткия ордьовър скоро няма да може да слага 10-тки :)

 
X

Да помогнем на украинските деца!