Ходорковски: Путин разчита примирието да доведе до вътрешни конфликти в Украйна

Градове като Москва и Санкт Петербург са напълно европейски, но хората в други като Йошкар Ола и Улан Уде имат друга представа за това как искат да живеят, казва бившият олигарх

OFFNews 21 февруари 2023 в 09:59 2727 1

Ходорковски

Снимка Wiuipedia

Михаил Ходорковски

Невъзможно е да се измисли такъв сценарий за примирие, който да гарантира на Украйна, че Путин няма да започне отново война, след като мобилизира хората в окупираните украински територии и след като отново попълни военните си запаси. За да се обезпечи Украйна в случай на повторение, а според мен това е неизбежно, няма по-добра позиция от тази, в която украинците са днес. В момента голяма част от украинското общество - над 80%, не поддържа идеята за мир, за да защити териториите си. Това означава, че подобно примирие ще доведе до вътрешни граждански конфликти в Украйна. 100% съм уверен, че Путин се надява точно на това.

Това категорично мнение изрази пред бТВ бившият руски петролен предприемач, олигарх и магнат Михаил Ходорковски, който прекарва 10 г. в руски затвор по присъда за данъчни престъпления. Според правозащитници обаче присъдата е политически мотивирана. През 2013 г. Ходорковски е помилван след дипломатически усилия на бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер. Оттогава живее в чужбина. Бившият олигарх смята, че днес Владимир Путин няма да направи отново грешката да помилва други руски опозиционери.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността Михаил Ходорковски представи своята книга "Как да убиеш дракон" и зае позиция във връзка с войната в Украйна с други представители на руската опозиция. 

По думите на Ходорковски руското общество ще е готово за сериозна промяна само в случай на военно поражение на армията на Путин. Причината е очевидна - спецслужбите му са достатъчно силни и са готови да стрелят, а Путин е готов даде команда за стрелба и мирните руснаци не могат да се противопоставят. В случай на военно поражение обаче позицията на тези спецслужби, на военните, ще е много по-различна от сегашната.

"Руското общество е много разнообразно. Само диктатурата може да е единна. Опозицията представлява различни групи от руското общество, които имат различни интереси. Днес ни обединява едно – желанието да прекратим тази война. Желанието да се избавим от заплахата на тази война чрез смяна на режима. В този смисъл всички сме за едно и посланието ни към руското общество е едно - съграждани, ако искате да живеете по-добре или просто да живеете, този режим трябва да бъде сменен при първа възможност", заявява Ходорковски.

Той не смята, че бъдещето на Русия ще бъде много демократично в познатия смисъл. То ще е различно. На територията на федерацията има градове като Москва, Санкт Петербург или Екатеринбург, които са "напълно европейски градове по духа на населението им". Но в градове като Йошкар Ола, Улан Уде и много други хората е възможно да имат съвсем друга представа за това как искат да живеят.

"Единен шаблон може да се наложи само с диктатура, но диктатурата не изгражда демокрация. Убеден съм, че в бъдеще ще видим една федеративна Русия, където всеки регион ще бъде много самостоятелен и сам ще определя живота си. Силно местно самоуправление, защото именно то ще балансира различните регионални власти. Както и достатъчно ограничен федерален център, който все пак е необходим за такава огромна страна", е категоричен Ходорковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!