Хиляди студенти протестират в Бразилия за бюджета на образование

OFFNews Последна промяна на 31 май 2019 в 10:05 949 0

Хиляди студенти и преподаватели излязоха вчера по улиците на около 50 града в Бразилия за нов ден на протести срещу обявените от правителството съкращения в бюджета за образование, предаде БТА.

"Тук съм, защото всички хора с беден произход заслужават качествено образование", заяви пред АФП Кайо Дуарте, който се обучава за социален асистент и бе сред близо 2000-те протестиращи, събрали се на емблематичния площад на министерствата в столицата Бразилия.

"Тревожа се за следващите поколения, които може и да не успеят да получат същото образование като мен", добави Дуарте.

Според информационния уебсайт Г1 до средата на деня протести е имало в петдесетина града в 18 от 26-те щата в Бразилия.
Един милион души участваха на 15 май в протести в над 200 града във всички щати на страната.

Крайнодесният президент Жаир Болсонаро се отнесе тогава с презрение към студентите, определяйки ги като "полезни идиоти, манипулирани от експертно малцинство, съставляващо ядрото на федералните университети в Бразилия". По-късно той изглежда съжали за думите си и предпочете да използва израза "полезни наивници", допълва БТА.

В неделя няколко десетки хиляди привърженици на Болсонаро участваха в демонстрации в цяла Бразилия в подкрепа на държавния глава, настоявайки парламентът да приеме по-бързо исканите от правителството реформи.

Студентите излязоха на протест, след като беше обявено замразяване на 5,1 милиарда реала (около 1,16 млрд. евро) в бюджета за образование. Мярката засяга най-вече федералните университети, които ще разполагат с 30 процента по-малко средства за разходите за функционирането си.

Седмица след масовите демонстрации на 15 май правителството съобщи, че за покриване на част от замразените средства ще бъдат използвани пари от бюджетния резерв.

Студентските протести обаче продължават заради поредица спорни решения на правителството в областта на образованието, главно с демонстрираното намерение то да бъде "прочистено от културния марксизъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови