Премиерът на Полша призовава за прекратяване на протестите срещу забраната на аборта

OFFNews 27 октомври 2020 в 17:37 3659 2

Снимка facebook.com/MorawieckiPL

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки призова днес съгражданите си да прекратят масовите протести срещу забраната на аборта в страната поради разрастващата се пандемия от коронавирус, предаде Ройтерс.

След решение на Конституционния съд от миналата седмица, водещо до почти пълна забрана на абортите, в страната избухнаха масови демонстрации на недоволство, продължаващи вече 5 дни. Като основание за аборт бе отхвърлено трайното и необратимо увреждане на плода. Когато решението на съда влезе в сила, прекъсването на бременността в Полша ще бъде разрешено единствено при кръвосмешение, изнасилване или заплаха за здравето на майката.

„Тези изблици, които наблюдаваме по улиците, абсолютно не трябва да се случват. Ще се противопоставим решително на всички актове на агресия, “ заяви Моравецки.

Той допълни, че неговото консервативно правителство ще гарантира на майките и на родените не здрави деца "нормален живот".

Жените се опасяват, че ще бъдат принудени да износят дете с тежки генетични заболявания, които вероятно биха довели до смърт при раждането или лишаването на дете от пълноценен живот.

Масовите протести се провеждат въпреки забраната за масови събития в страната и разрастващата се пандемия. Във вторник Полша регистрира нов рекорд от 16 300 новозаразени от коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

2

tarabata

27.10 2020 в 18:31

Продължават с наглите експерименти. Да видят до къде могат да стигнат в арогантността си в навеждането на населението.

23293

1

Стефан

27.10 2020 в 18:15

Католически талибан.
 
X

Да помогнем на украинските деца!