Хиляди на протест в Полша срещу съдебната реформа

OFFNews 17 юли 2017 в 14:55 2471 1

Снимка Reuters

Хиляди излязоха на протест в Полша срещу спорната съдебна реформа на управляващите. 

Миналата седмица двете камари на полския парламент одобриха два спорни законопроекта, които според опозицията ще засилят контрола на управляващите консерватори върху съдебната система и ще отслабят разделението на властите.

Първият законопроект предвижда членовете на Националния съвет на магистратурата (Висшия съдебен съвет) вече да бъдат избирани от парламента, където управляващата партия "Право и справедливост" има мнозинство. Вторият проект предвижда председателите на общите съдилища да бъдат назначавани от министъра на правосъдието.
За да влязат в сила, двата закона само трябва да бъдат подписани от президента Анджей Дуда. Това е много вероятно да стане факт, тъй като Дуда бе избран за държавен глава като кандидат на ПиС.

След приемането на двата законопроекта в столицата Варшава и в още няколко града на страната бяха организирани протести. 

Демонстрациите във Варшава се проведоха пред парламента и пред Върховния съд. Според общинските власти протестиращите са били около 17 000 души. 

Демонстрантите скандираха "Долу Качор, диктатор!". "Качор", което на полски означава паток, е прякор на Ярослав Качински, председателя на управляващата партия "Право и справедливост", уточни Франс прес, цитирана от БТА.

Някои демонстранти издигнаха транспаранти с надпис на английски: "Паток, вън!" ("Duck off!").

Лидерите на двете опозиционни партии в Полша - Гжегож Схетина на либералната "Гражданска платформа" и Ришард Петру на "Новочесна" ("Модерна"), произнесоха войнствени речи. Двамата се ангажираха да си сътрудничат тясно, за да се противопоставят на политиката на консерваторите на Качински.

Подобни протести бяха организирани в още няколко града, сред които Краков, Шчечин и Вроцлав.

В същото време Европейската комисия обяви, че следи събитията в Полша с дълбока загриженост. Срещу кореспондента на "Полсат" бяха отправени смъртни заплахи, след като настоя ЕК да коментира съдебната реформа в Полша. 

Въпросите на кореспондента бяха определени като държавна измяна. 

По искане на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер тази седмица еврокомисарите ще обсъдят обстановката в Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!