Хиляди на протест в Мароко след смъртта на рибар

OFFNews 31 октомври 2016 в 12:31 3701 3

Хиляди излязоха на протест по улиците на няколко града в Мароко след смъртта на рибар от северния град Хосейма, който бе премазан от камион, изпратен да конфискува улова му, предаде "Гардиън".

Рибарят не е имал право да лови по това време на годината, затова властите решили да конфискуват рибата.

Кадри, разпространили се в интернет, показват как загиналия Мусхин Фикри скача върху камиона за боклук, изпратен от полицията, за да спаси рибата си. В този момент попада в автоматичния кош на превозното средство, където изхвърляли рибата му, и загива на място.

Случаят предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи и хиляди излязоха по улиците на Хосейма и още няколко населени места, скандирайки "Ние сме Мусхин". Според тях властите са проявили жестокост и безразличие относно инцидента. 

"Никога не съм виждал такава тълпа през последните години от 2011-та насам", каза Хюсеин Лмбарет, активист на протеста и участник в шествието по време на погребението на рибаря. "Ние всички се чувстваме премазани от камиона за боклук", допълни той. 

От службата за национална сигурност в Мароко отричат в смъртта на рибаря да са замесени техни служители.

Експерти още не са коментирали обстоятелствата около трагедията, а кралят на Мароко-Мохамед Шести е призовал да се извърши обстойно разследване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки