Хиляди на протест срещу полицейското насилие в Каталуния

OFFNews 02 октомври 2017 в 21:35 3456 1

Снимка Reuters

Хиляди излязоха на протест срещу полицейското насилие и в подкрепа на референдума в Каталуния. 

Според общинската полицията в протестите в Барселона са участвали 15 000 души. 

Демонстрантите развяваха сепаратистки знамена и носеха плакати с призиви за повече демокрация.

Близо 900 души бяха ранени при сблъсъците с полицията. Според испанското министерство на вътрешните работи над 430 полицаи също са получили наранявания по време на сблъсъците, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Полицията използва палки и гумени куршуми срещу каталунците, решили да гласуват на референдума. 

"Видях как хващат баща ми и го влачат, а учителката ми по танци беше удряна с юмруци по главата. Заплашваха да ни счупят пръстите. Не мога да изтрия тази гледка от съзнанието си. Никога няма да мога да я забравя", разказа 19-годишната участничка в протестите Патрисия Вентура.

"Познавам много хора, които не подкрепят отцепването, но които протестираха вчера, тъй като са скандализирани. Това е посегателство върху правата", допълни 42-годишната Бланка Пи, която се включи в шествието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

03.10 2017 в 06:32

Никой не можеше да агитира по-добре в полза на разделението от испанското правителство. При следващо нормално проучване поддръжниците на независимостта ще са над 50%. Кой би искал да живее в държава върнала се във времената на Франко?
Когато разбиваха Югославия европейците май не са си представяха, че това може да ги застигне бързо? В интерес на истината тогавашното испанско правителство се дърпаше знаейки какво ври отдолу, но американците и европейските им прислужници ги притиснаха. Сега ще се чудят как да усмиряват каталунци, баски, галисийци, шотландци , фламандци. Испанското правителство избра най-малоумния подход, а бюрократите в Брюксел го подкрепиха.
Дали от тук нататък така ще решават всеки проблем - с бой и репресии? То и СССР тръгна да освобождава Европа и стигна до танковете в Буда Пеща и Прага.
Американска наглост и европейска глупост - идеална рецепта за съсипване на идеята за единна Европа.