Херцогинята на Йорк изпаднала в шок от втората за 6 месеца диагноза рак

OFFNews 22 януари 2024 в 16:03 3141 0

Фъргюсън

Снимка Getty images

Сара Фъргюсън

Херцогинята на Йорк разказва за шока, който е преживяла при поставянето на диагнозата злокачествен меланом, но допълни, че е в "добро настроение". В публикация в Instagram тя заяви, че е "благодарна за многобройните послания на любов и подкрепа", съобщи Би Би Си.

Меланомът е открит след отстраняването на бенка по време на лечение на рак на гърдата. На херцогиня Сара Фъргюсън бяха отстранени и анализирани няколко бенки по време на реконструктивната операция.

Херцогинята е третата кралска особа, която обявява медицински проблем тази седмица.

"Отделям известно време за себе си, тъй като бях диагностицирана със злокачествен меланом, форма на рак на кожата", заяви тя в Instagram.

Това е втората ѝ ракова диагноза за половин година, след като през лятото ѝ бе открит рак на гърдата и тя претърпя мастектомия и реконструктивна операция.

"Естествено, че още една диагноза рак е шок, но съм в добро настроение и съм благодарна за многобройните послания на любов и подкрепа", казва Фъргюсън.

В неделя нейният говорител заяви: "Нейният дерматолог поиска да бъдат отстранени и анализирани няколко бенки по същото време, когато херцогинята претърпяваше възстановителна операция след мастектомията си, и една от тях беше идентифицирана като ракова.

Той добави, че в момента се провеждат допълнителни изследвания, за да се гарантира, че ракът е бил хванат в ранен стадий.

"Тя вярва, че нейният опит подчертава важността на проверката на размера, формата, цвета и текстурата и появата на нови бенки, които могат да бъдат признак на меланом", допълни говорителят.

Според източници, близки до херцогинята, тя се е върнала в Обединеното кралство след възстановяване в Австрия.

Втората диагноза рак в рамките на шест месеца явно е голямо предизвикателство за справяне, но тя е издръжлив човек и получава грижите и подкрепата на семейството си, посочват източниците.

Херцогинята е показала забележителна способност да се възстановява след несгодите. Тя не се притесняваше да говори пред хората за лечението си, като призоваваше други жени да се изследват и използваше подкаста си, за да повиши осведомеността за рака на гърдата. Искаше това да бъде положително послание, което да спаси другите.

През миналата есен Фъргюсън гостува като водеща на предаването This Morning по ITV, като в професионалния си живот се превръща и в успешен автор.

И след като не беше поканена на коронацията на Чарлз III през май, на Коледа херцогинята се появи в Сандрингам, отивайки на църква с останалата част от кралското семейство за първи път от повече от 30 години.

64-годишната Сара Фъргюсън беше омъжена за херцога на Йорк, принц Андрю, в продължение на 10 г. През 1996 г. те се разведоха, но продължават да споделят общ дом в Royal Lodge - имот, собственост на Crown Estate в Уиндзорския велик парк. Имат две дъщери - принцеса Беатрис, на 35 години, и принцеса Юджини, на 33 години - и трима внуци.

Миналата сряда дворецът Кенсингтън потвърди, че принцесата на Уелс Кейт Мидълтън ще остане в болница до две седмици, след като претърпи планирана коремна операция. Процедурата е била успешна, но не се очаква принцесата да се върне към кралските си задължения в продължение на месеци. Дворецът не разкри повече подробности за състоянието на Кейт, но уточни, че не става дума за рак.

Малко след това Бъкингамският дворец съобщи, че крал Чарлз III ще се лекува от доброкачествено образувание на простатата и ще посети болница през следващите дни. Смята се, че кралят е искал да сподели диагнозата си с обществеността, за да насърчи други мъже, които може би изпитват симптоми, да се прегледат.

Какво е меланом

Меланомът е вид рак на кожата, който може да се разпространи в други части на тялото. Основната причина е ултравиолетовата светлина, която идва от слънцето или солариумите. Фактори като възраст, бледа кожа, голям брой бенки и фамилна обремененост с рак на кожата могат да увеличат шансовете за развитие на меланом.

Признаците, на които трябва да се обърне внимание, са нова бенка, промяна в съществуваща бенка, големи бенки и дори бенки с неравномерна форма или смесица от цветове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика