Харков строи първото подземно училище в Украйна, за да опази децата си от руските бомби и ракети

OFFNews 03 октомври 2023 в 08:35 969 1

Деца от Харков откриват учебната година на 1 септември в града.

Снимка БТА/АП

Деца от Харков откриват учебната година на 1 септември в града.

Източният украински метрополис Харков ще построи първото в страната изцяло подземно училище, за да предпази учениците си от честите бомбени и ракетни нападения от страна на Русия, обяви кметът, цитиран от Ройтерс.

"Подобен подслон ще позволи на хиляди деца от Харков да продължат безопасно обучението си дори по време на ракетни заплахи", написа кметът Игор Терехов в приложението за съобщения Telegram.

Докато много училища във фронтовите райони бяха принудени да преподават онлайн по време на войната, Харков организира около 60 отделни класни стаи по метростанциите си преди учебната година, която започна на 1 септември. Така създаде място за повече от 1000 деца да учат там.

Харков е вторият по големина град в Украйна. Той е имал население от над 1,4 млн. души, преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г.

Части от града се намират на по-малко от 35 км от руската граница. Той е обект на почти всекидневни руски ракетни атаки, които могат да ударят преди жителите да успеят да стигнат до убежища.

През 24-те часа до понеделник един цивилен мъж е загинал, а няколко къщи са повредени в резултат на руските обстрели и ракетни атаки, заяви Олег Синехубов, губернатор на Харковска област, чийто административен център е град Харков.

Войната, чийто край не се вижда, е отнела живота на хиляди хора и е довела до разселването на милиони цивилни. Министерството на образованието на Украйна съобщава, че 363 учебни заведения са разрушени, а близо 3800 са повредени в цялата страна.

Новото училище "ще отговаря на най-съвременните нормативни изисквания за защитни конструкции", каза Терехов. Не е ясно колко голямо ще бъде то и кога ще бъде открито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови