Хамас пое отговорност за терористичния акт в Йерусалим, след който загинаха трима души (обновена)

"Това е нарушаване на примирието", смята министърът на националната сигурност

Кристина Минчева 30 ноември 2023 в 15:13 2265 2

Полиция в Израел

Снимка Израелска полиция/ Х

Израелската полиция на мястото на стрелбата в Йерусалим

Терористичната групировка "Хамас" пое отговорност за стрелбата по хора на автобусна спирка в Йерусалим рано тази сутрин, в следствие на която загинаха трима души, а 11 бяха ранени, съобщава израелската полиция. Тя е нахлула в дома на двамата извършители и е задържала шест човека от семейството им, предава The Times of Israel.

В изявление терористичната групировка е признала, че двамата палестинци са свързани с "Хамас", като са приветствали действията им и са ги нарекли "мъченици на джихад". Мъжете са братя - Мурад Намр и Ибрахим Намр от квартал "Сур Бахер" в Източен Йерусалим. Според агенцията за сигурност "Шин Бет" двамата са били в затвора за терористична дейност - Мурад между 2010 г. и 2020 г. за планиране на терористични атаки в Ивицата Газа, а Ибрахим - през 2014 г. за неразкрита терористична дейност.

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир твърди, че поемането на отговорност от "Хамас" за атаката означава, че те са нарушили продължаващото днес примирие.

„С едната си ръка "Хамас" подписва примирие, с другата изпраща терористи да убиват евреи в Йерусалим“, казва той и призовава споразумението да бъде прекратено "и да се върнем незабавно към битката със сила.“

Израелската полиция, съобщи, че е нахлула в дома им и е задържала 6 човека от семейството им, включително родителите им. Те ще бъдат разпитани от полицията и "Шин Бет" за предполагаемото им участие или знание за атаката, която уби трима души. 

Според полицията в 7:38 сутринта двамата въоръжени палестинци излезли от превозно средство на улица "Вайзман" на главния вход на града и са открили огън по хората на автобусна спирка. Двама войници, които не са били на служба, и въоръжен цивилен полицай в района са отвърнали на огъня, убивайки двамата терористи.

На място е установена смъртта на 24-годишна жена, 11 души са ранени и откарани в болниците "Шаат" и "Хадаса", като двама от тях са починали, а други са изпаднали в паника, съобщи Националната служба за спешна медицинска помощ.

Кадрите от видеоклип, публикуван в социалната мрежа Х, показват, че терористите са въоръжени с автомат М-16 и пистолет. При претърсване на автомобила от полицията са открити големи количества боеприпаси.

Полицията каза, че полицаите претърсват района, за да предотвратят евентуални други нападения.

Националната служба за спешна медицинска помощ на Израел съобщава, че нейните медици са обявили смъртта на 24-годишна жена на мястото на стрелбата и са отвели други осем в болници в Йерусалим. Възрастен мъж и жена са били в критично състояние, а по-късно са обявени за мъртви в болница в Йерусалим.

Министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир е пристигнал на мястото на атаката, предават израелски медии.

„Този ​​тип инцидент отново доказва, че не можем да покажем слабост и трябва да говорим с "Хамас" само чрез прицела на пистолета, само през войната“, каза той.

По думите му нападението и убийството на палестинците от цивилен с оръжие, е доказателство за необходимостта от неговата политика да позволи на повече цивилни да носят оръжие.

"Имаме силна полиция, имаме силна армия, но няма полицаи навсякъде, така че там, където има цивилни с оръжия, може да бъдат спасени животи. Това очевидно са агенти на "Хамас", които говорят тук с два гласа - един глас на така нареченото прекратяване на огъня и втори глас на терор. Подкрепих прекратяването на огъня, не трябва да се позволява на "Хамас" да говори с нас с два гласа", добавя Итамар Бен-Гвир.

Посланикът на САЩ в Израел Джак Лю също осъди атаката.

"Отвратително нападение в Йерусалим тази сутрин. Ние категорично осъждаме такова брутално насилие. Мислите ми са със семейството на жертвата и изпращам съболезнованията си на всички“, написа той в Х.

Стрелбата в Йерусалим се случва на фона на примирието между Израел и "Хамас", което тече вече шести ден.

Напрежението в Израел и на Западния бряг е високо от 7 октомври, когато около 3000 терористи нахлуха през границата с Израел при атака, водена от "Хамас", убивайки най-малко 1200 души и взеха за заложници повече от 240 майки, деца, възрастни хора и чуждестранни граждани.

Израел отговори с въздушни удари и последваща наземна операция с цел да унищожи терористичната групировка и да сложи край на 16-годишното ѝ управление над Газа и да осигури освобождаването на заложниците.

Израелските отбранителни сили (IDF) продължават да действа в целия Западен бряг и полицията е в повишена готовност в Израел заради опасенията за възможна ескалация на насилието след освобождаването на палестинските затворници в замяна на отвлечените израелски заложници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

2

динозавър

30.11 2023 в 21:21

Това ще се разгледа в Хага? Или съдът е създаден да съди само израелски граждани.

12078

1

edin slep

30.11 2023 в 13:15

На първия клип се вижда, че почти веднага спира и колата с военните. Ако нямаше въоръжен отпор на практика веднага, сигурно щяха да загинат десетки.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика