'Хамас' отхвърли предложението на Израел за примирие в Газа

В северната част на Газа няма работеща болница. Има хосписи, където хората чакат да умрат

OFFNews 21 декември 2023 в 14:11 1985 2

Газа

Снимка Getty images

Засега няма да има примирие.

Терористичната организация "Хамас" е отхвърлила предложението на Израел за едноседмично примирие в Газа в замяна на освобождаването на около 40 заложници, включително всички жени и деца, които ислямистите все още държат, твърдят западни медии, цитирани от Би Би Си.

Лидерът на групировката Исмаил Хания е разговарял в сряда в Кайро с египетски официални лица за възможността за нова хуманитарна пауза във войната на "Хамас" срещу Израел, но разговорът е бил безрезултатен, съобщават източници от кухнята на преговорите.

Египет и Катар са сред водещите посредници между Израел и "Хамас".

Според американския вестник "Уолстрийт джърнъл" членовете на водената от Хания делегация са казали на египетските посредници, че Израел първо трябва да спре офанзивата си в Ивицата и да изтегли войските си оттам, преди да се обсъжда каквато и да е сделка. Но дори и в този случая Израел ще трябва да освободи всички палестински затворници, преди "Хамас" да се съгласи да освободи останалите заложници.

Подобни условия са категорично неприемливи за Израел.

Високопоставен палестински служител, запознат с преговорите в Кайро, заяви, че Египет е предложил ново хуманитарно примирие, но идеята за "временно решение" на войната е била отхвърлена от делегацията на "Хамас".

Пратениците на ислямистката групировка заявила на египтяните, че позицията ѝ остава непроменена.

Миналия месец високопоставени представители на "Хамас", интервюирани от "Ню Йорк Таймс", посочиха, че не са загрижени за страданията и смъртните случаи в Газа, причинени от водената от тях война, и че целта им не е да подобрят живота в палестинския анклав. Както признава един от тях, целта на "Хамас" е да направи войната по границите на Израел постоянна.

Според източници на Би Би Си египетските власти нямат намерение да се отказват: "Преговорите ще продължат, египтяните са оптимисти за възможността за пробив през следващите дни, но са убедени, че ситуацията е сложна и преговорите ще бъдат трудни и дълги."

Живеещият в Катар Хания обикновено се намесва публично в дипломатическите процеси само когато има вероятност за напредък. За последен път той пътува до Египет в началото на ноември, седмици преди обявяването на единственото до момента споразумение за прекратяване на огъня - едноседмична пауза, по време на която бяха освободени повече от 100 заложници.

Обсъждано е било кои заложници, все още държани от бойците в Газа, могат да бъдат освободени като част от ново споразумение за примирие и кои затворници Израел може да бъдат предадени в замяна, твърди източник пред Ройтерс.

Въпреки че пълното прекратяване на огъня в Ивицата Газа все още е далеч, посещението на Хания в Египет е знак, че е възможна нова пауза в боевете между Израел и "Хамас". Но това налага промяна в публичната позиция на "Хамас". Групировката редовно заявява, че ще освободи още израелски заложници само в замяна на постоянно прекратяване на огъня.

Според местни медии Израел настоява за освобождаването на жени и хора в напреднала възраст или нуждаещи се от медицинска помощ. Палестинците, които се намират в израелски затвори за тежки престъпления, могат да бъдат освободени в замяна.

Според източник на Ройтерс преговорите са интензивни и до дни може да се очаква споразумение.

Палестински официален представител заяви, че Хания иска да чуе предложения от египетски официални лица за възможен нов подход към проблема, и отбеляза, че "Хамас" официално отхвърля всяко ново временно прекратяване на огъня и настоява за трайно спиране на военните действия.

Болниците, превърнати в хосписи за смърт

Междувременно ситуацията в северната част на Газа остава тежка. По данни на Световната здравна организация там няма работеща болница. Болниците са превърнати в хосписи, където хората "чакат да умрат", казва ръководителят на екипа на СЗО Шон Кейси след неотдавнашно посещение.

В северната част на страната не е останал никакъв хирургически капацитет, казва Кейси, което означава, че пациентите със сериозни наранявания ще умрат от инфектирани рани.

Сериозен е и недостигът на храна и вода, описа среща си Кейси с хора с тежки наранявания, които са го молили не за лекарства, а за вода.

Д-р Ричард Пиперкорн, представител на СЗО в Газа, заяви, че би искал да види много повече пациенти, евакуирани от Газа за лечение в Египет или други страни.

Косвени жертви

Ливански медии твърдят, че жена е убита при израелски удари в южноливанско село рано тази сутрин, като изтребители са поразили цели на около 20 км от границата. ЦАХАЛ отговори, че атакува инфраструктура на "Хизбула".

Междувременно Израел съобщи, че през нощта "Хизбула" е изстреляла ракети по израелския град Кирят Шмона.

Напрежението по ливанската граница с Израел се увеличи след атаките на "Хамас" на 7 октомври.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" разполага с огромен арсенал от оръжия, способни да нанесат удари дълбоко в израелска територия, въпреки че досега действията ѝ се ограничаваха до погранични удари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

21.12 2023 в 17:18

https://www.nytimes.com/2023/11/08/world/middleeast/hamas-israel-gaza-war.html?searchResultPosition=30

723

1

user4eto

21.12 2023 в 14:20

Вземете тогава тия ракети!
 
X

Да помогнем на украинските деца!