Хакери удариха сайтовете на няколко украински министерства

OFFNews 14 януари 2022 в 13:48 1522 0

Сайтове на няколко украински министерства - образователното, земеделското, министерството на външните работи, на спорта, на министерския съвет и на извънредните ситуации са били атакувани от хакери. Съдържанието им е заместено със заплахи към украинските граждани. Текстът, който се появява на сайта на външното министерство, е на три езика - украински, руски и полски. В него се казва, че всички данни на украинците в техните лични компютри са унищожени и не могат да бъдат възстановени.

Те заплашват и че цялата информация от тях ще стане публично достояние. 

В съобщението се казва още, че атаката е заради "миналото, настоящето и бъдещето ви", както и че е в памет на Волинското клане, ОУН УПА (Украинската армия, която се бие на страната на Германия през ВСВ бел. ред.), за Галиция (област в Полша и Украйна), за Полесието (област резделена между Полша, Беларус, Русия и Полша) и за историческите земи, се казва още в съобщението. Волинското клане е масово етническо прочистване в периода 1943-1945 г. на историческата област в източна Украйна проведено от ОУН. Жертвите са главно от полското и в по-малка степен от украинското цивилно население. Жертвите в него са около 60 хиляди, а Полша разглежда тези събития като геноцид. Така хакерите очевидно работят за антиполски настроения.

От министерството на образованието съобщават, се работи по отстраняване на проблемите и че по случая работи киберполицията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!