Хайл, Адолф Меркел. Гърция с камък срещу Четвъртия райх (снимки)

09 октомври 2012 в 19:35 3847 9

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 25 хил. гърци се събраха в центъра на Атина на протест срещу посещението на германския канцлер Ангела Меркел в страната, предаде в. "Та Неа".

Някои от демонстрантите бяха донесли плакати с нацистки свастики.

Група агресивни демонстранти опита да счупи бариерата, поставена около парламента, а полицията я отблъсна със сълзотворен газ.

В центъра на града, който беше отцепен от над 6000 полицаи, протестиращите се събраха на площад "Синтагма" пред парламента.

Протестът беше организиран от профсъюзите, опозиционната лява партия на Алексис Ципрас СИРИЗА, радикалната левица, и крайнодесните националисти от "Златна зора". 

Пред своите поддръжници по време на протеста Ципрас заяви, че европейската демократична традиция няма да позволи Гърция да се превърне в социално гробище.

Около 10 000 представители на синдикалния съюз на комунистическата партия ПАМЕ  бяха издигнали плакати с надписи: "Меркел вън, Гърция не е колония". "Не си добре дошла", "Империалистите вън" и "Не на Четвъртия Райх".

Малка група протестиращи хвърляха срещу полицията камъни, пръчки и пластмасови бутилки пред сградата на парламента.

След намеса на гръцката полиция са били задържани над 100 души.

Визитата на Меркел бе определена като послание за подкрепа от гръцкото коалиционно правителство, ръководено лидерът на дясната "Нова Демокрация" Андонис Самарас.

По време на срещата си с него, бундесканцлерът похвали Атина за антикризисните мерките и заяви, че държи Гърция да остане в Еврозоната.

"Трудният път на Гърция си струва усилията”, каза още Меркел. Тя допълни, че все пак се вижда светлина на края на тунела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!