Хага: Международен център ще разследва престъпленията във войната в Украйна

OFFNews 03 юли 2023 в 10:13 561 0

МНС в Хага

Снимка Архив

МНС в Хага

В Хага откриват международно бюро за разследвания на престъпления във войната в Украйна, предадоха Франс прес и БТА.

Това е първи етап към евентуално създаване на специален трибунал, пред който ще бъдат изправени и съдени най-високопоставените руски представители.

Така нареченият Международен център за преследване на престъплението на агресия срещу Украйна обединява прокурори от Киев, ЕС, САЩ и от Международния наказателен съд. Центърът ще има правомощията на прокуратура, която ще разследва и събира доказателства.

Откриването на Центъра ще бъде съпроводено с пресконференция в централата на Евроджъст, европейската правосъдна агенция. В пресконференцията ще участват Андрий Костин, главен прокурор на Украйна, Карим Хан, прокурор от МНС, Кенет Полайт, американският заместник главен прокурор, както и европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс.

Призивите за създаване на специален трибунал за войната в Украйна се умножиха, тъй като Международният наказателен съд е компетентен да съди само военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Украйна.

През март МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради предполагаемо изчезване на украински деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика