Губернаторът на Бали иска забрана на моторите за туристи и затягане на визовия режим за руснаци и украинци

OFFNews 14 март 2023 в 19:16 2076 0

Бали

Снимка Getty images

Моторите за туристи в Бали може да бъдат забранени.

Правителството на индонезийския остров Бали планира да ограничи възможността за използване на мотоциклети от туристите поради многобройни нарушения, както и да забрани издаването на визи при пристигане за граждани на Русия и Украйна.

Предложението за визите е направено от губернатора на острова Ваян Костер. Според в. "Джакарта пост", цитиран от Би Би Си, той е изпратил предложението до индонезийското министерство на външните работи и до министерството на правосъдието. Според Костер руснаците и украинците все по-често нарушават миграционните правила - те идват на острова като туристи, а след това търсят работа там. Те буквално се стичат и пренебрегват местните разпоредби, твърди той.

Фактът, че гражданите на двете държави са определени за по-строги визови правила очевидно е свързан с войната в Украйна, в резултат на която руснаци и украинци масово емигрират в други държави.

Желанието на губернатора да забрани мотоциклетите се отнася за всички туристи, независимо от тяхната националност, и е свързано с това, което той счита за неподходящо поведение, водещо до инциденти поради пренебрегване на правилата за движение.

"Не бива да пътувате из острова с мотоциклети без риза или друго облекло, без каска и дори без шофьорска книжка", призова губернаторът Ваян Костер.

Вместо това, според неговото предложение, туристите трябва да пътуват с превозни средства, предоставени от туристическите агенции.

Планът на Костер вече предизвика полемика, тъй като туристическата индустрия все още се възстановява от загубите, причинени от пандемията от коронавирус, и подобни ограничения биха могли да попречат.

Миналата седмица властите в Бали арестуваха няколко руски граждани за нарушаване на разпоредбите за разрешение за пребиваване. Според властите някои от тях дори са злоупотребили с визи за посетители, за да започнат бизнес. Освен това Костер казва, че балийските власти вече са получили оплаквания.

Асоциацията на туроператорите на Русия веднага реагира на изявленията на балийския губернатор.

"Въвеждането на такива ограничения, като отмяната на визите при пристигане за руските туристи, значително ще засегне туристическия поток по тази дестинация", заяви пред агенция РИА Новости Артур Мурадян, вицепрезидент на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР).

Според представители на туроператора ITM group всичко ще зависи от условията и цената на предварителната регистрация на визите.

"Процентът на резервациите в последната минута (last-minute booking) е изключително малък, тъй като няма много полети до Бали, а в навечерието на полета обикновено няма свободни билети. Следователно, ако визата е лесна за уреждане и не струва повече от визата при пристигане, не бива да се очаква намаляване на туристическия поток към острова", казва Анатолий Зубенко, директор по развитието на ITM group.

В същото време Артур Мурадян признава, че ако предложението на губернатора бъде прието, цената на визата може да скочи до 270 долара на човек.

"Надяваме се, че ръководството на Индонезия, като приятелска държава, ще сметне подобно предложение за дискриминационно и няма да го приеме", казва Мурадян.

Досега руските и украинските граждани можеха да получат туристическа виза за Бали директно на летището, където срещу 35 долара просто могат да поставят печат в паспорта си. Туристическата виза позволява престой на острова до два месеца, а много от тези, които остават по-дълго, използват така наречения "визаран" - напускат Индонезия за няколко дни или часа и влизат отново, като получават нова виза за следващите два месеца.

Предложенията за забрана на мотоциклетите за туристите също предизвикаха съобщения за многобройни нарушения.

По данни на местната полиция повече от 171 чужденци са нарушили правилата за движение в Бали между края на февруари и началото на март. Някои туристи използват и фалшиви регистрационни номера.

"Ако сте турист, дръжте се като такъв", призова губернаторът Костер.

Системата на обществения транспорт на Бали е слабо развита, затова туристите често предпочитат да наемат мотоциклети, за да се придвижват из острова, което е удобно в задръстванията и по тесните живописни улички в градовете.

Очаква се през тази година да бъде въведена забрана за движение на мотоциклети, но все още не е ясно как точно ще бъде прилагана тя. Предложението на губернатора е критикувано от местния бизнес.

Дедек Варджана, който оглавява асоциацията за отдаване на мотоциклети под наем в Бали, нарече предложението прибързано. Според него вместо пълна забрана властите трябва да реагират на конкретни нарушения.

Подобна забрана може да накърни репутацията на Индонезия в очите на други държави, казва Ньоман Сукма Арида, преподавател по туристически бизнес в университета "Удаяна" в Бали. Според него нарастващият брой нарушения на правилата за движение по пътищата също е признак за слабия контрол на местните власти.

Той предлага да се рационализира системата за отдаване на автомобили под наем - да се изисква свидетелство за управление на МПС и да се събира депозит, който да не се възстановява на нарушителите на правилата.

Преди пандемията туризмът представляваше около 60% от годишния БВП на Бали. По данни на провинциалната статистическа служба през януари 2023 г. най-голям принос за туристите на острова има Австралия с 91 000 посетители. Русия е на второ място с 22 000 граждани, посетили острова през този месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!