ГРУЗ 200. Кремълският генерал Артьом Насбулин е загинал при атака с HIMARS срещу военен щаб в Таврийск

Руският блогър Роман Сапонков: Признавам, стрелбата на американската система впечатлява, 5-6 ракети падат в една точка

Красимир Крумов 12 юли 2022 в 11:20 35163 6

HIMARS

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

HIMARS

Началник-щабът на 22-и армейски корпус на ВС Руската федерация генерал-майор Артьом Насбулин е бил убит при ракетната атака на ВСУ срещу обекти на руската армия в Херсонска област през уикенда, съобщи говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук. Западните агенции пишат, че мишена е бил команден пункт на руската армия в Таврийск на 70 километра от Херсон.

Генералът, който е служел в под. 73954 и бил ликвидиран през нощта срещу понеделник с помощта на доставените от САЩ системи за ракетен огън HIMARS. Загубата на високопоставения офицер има потвърждение в руския сегмент на социалните мрежи.

Според Братчук по време на украинския ракетен удар са загинали общо 150 руски военни, сред които генералът и още петима офицери. В Дейли мейл цифрите са малко по-големи, съобщава се за 12 офицери и 200 войници.

В понеделник беше съобщено, че най-високпоставеният от тях е полк. Сергей Кенс, но днес стана ясно, че в щаба се е намирал и Насбулин. Сред убитите са командирът на 20-а мотострелкова дивизия от Волгоград полк. Андрей Горобец, началникът на оперативния отдел на щаба на 20-а монострелкова дивизия подполковник Ковал и началникът на артилерията в същата дивизия подполковник Гордеев.

От командването на ВСУ коментираха в традиционния си стил, че всеки един от загиналите офицери на противника е направил „крачка на добра воля“, препратка към изявлението на руското командване, че се е оттеглило от Змийския остров в знак на добра воля.
Анализатори и военни специалисти коментират в социалните мрежи, че засега ПВО на руснаците не може да противодейства на атаките с HIMARS. Руският блогър

Роман Сапонков, който е прикрепен към една от частите на ВС на РФ коментира в Телеграм ефективността на противниковия огън. „Вчера станах свидетел на удара на HIMARS по Чернибаевка в Херсон, практически пред очите ми. Аз много пъти съм попадал под обстрел, но ме порази това, че целият пакет от пет или шест ракети се приземи на практика върху петаче (на едно и също място, върху пет копейки, б. р.). Обикновено ракетните системи за залпов огън поразяват широка площ, а на максимално разстояние се разсейват като ветрило. Това впечатлява, не споря!“ – казва Сапонков.

„Явно това е само началото. Те (украинците, б. р.) се канят да щурмуват Херсон и други пригранични градове, в частност Белгород. Ще обхващат всички командни пунктове и военни обекти, за които са насъбрали данни през последните четири месеца.“ – допълва блогърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1003

7

dianilina2015

14.07 2022 в 15:08

Укрите определено и категорично се доказаха по време на цялата военна операция като ненадминати експерти в използване на цивилното население като жив щит, а цивилна инфраструктура, като болници, училища, детски градини, домове на местни жители като места, в които умишлено струпват военната си техника и се инсталират самите те, откъдето "воюват" с русите. За това и настъплението на русите е забавено, защото се водят основно улични битки за всяка педя земя, улица и жилищна сграда, където са укрити като плъхове укрите. Да не говорим за целенасоченото, умишлено и основно предназначение на получената от тях западна военна техника, а именно ежедневна и денонощна стрелба по жилищни сгради и цивилна инфраструктура в населените места в тила на военните действия и само чат - пат някой военен обект. Това, което правят обикновено американците в Близкия изток по време на специалните им военни операции. Първоначално бомбардират, сравняват всичко със земята, убиват още отначало набързо 200-300 хиляди цивилни и влизат след това спокойно и сигурно на териториите, свалят местните правителства, назначават свои марионетни и пускат обучени и въоръжени в техни натовски бази местни терористични групи да поддържат постоянно конфликта и проблемите в съответните държави.

318

6

Valioka

12.07 2022 в 21:22

Правите ли сега разликата??? Защо Щатите били воювали толкова дълго в Близкия Изток? Защото съвременната война има принципи - не се избива цивилно население, бомбардират се само военни обекти... И когато рязаните патки използват цивилните за жив щит, просто се воюва дълго и трудно. Рашистите сринаха Алепо със земята за една седмица. А сетете се колко им е било през задника колко цивилни са загинали... Също токова, колкото и м дремеше и в Мариопул. И ако Украйна успешно воюва със само 4 бр. HIMARS, представете си ако Щатите бяха вкарали в употреба стотици от тях в БИ. Те затова и не смеят да доставят на украинците голямо количество, защото в момента са подивели, с основание. И затова не им доставят и далекобойни, а само до 80 км...

6386

4

Zlatko

12.07 2022 в 13:19

Ако имат недостиг на генерали, да им дадем ние, нали сме братски народи. Веднага се сещам за двама-трима.

2923

3

Cornucopia

12.07 2022 в 13:08

Прекрасно! Просто прекрасно!

3767

2

Име на профила

12.07 2022 в 12:36

Това е разликата между западните (колкото и малко да са те) ракетни установки, и от съветските - украинците избиват масово конкретни руски военни, руснаците избиват масово произволно разни молове и жилишни сгради.

Не плачете, тролове, в огромната страна россия има още толкова много генерал за денацифициране.

4038

1

Moirae

12.07 2022 в 11:37

Ще имате да вземате.
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл