Грета Тунберг: Забавно е, че Тръмп и Путин са притеснени заради мен

OFFNews 18 октомври 2022 в 12:21 1605 0

Грета Тунберг

Снимка Getty Images

Грета Тунберг

Не искам да влизам в политиката, защото тя е твърде токсична, обяви 19-годишната шведска екоктивистка Грета Тунберг, предаде Би Би Си.

Тунберг се прочу през 2018 г., след като напусна училище и с протестите си вдъхнови международно движение за борба с изменението на климата.

Сега тя казва, че необходимите промени "ще настъпят само ако има достатъчно обществен натиск отвън"Тунберг заяви, че никога не е възнамерявала да се превърне в лице на глобално движение.

"Това е твърде голяма отговорност. Понякога това ме пречупва. Ако мислите, че цялата надежда на света се крепи на раменете на стресирани тийнейджъри, това не е много добре", каза тя.

Тази година Тунберг няма да присъства на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ще се проведе в Египет от 6 до 18 ноември. "Не съм необходима там. Ще присъстват други хора, които ще са от най-засегнатите райони. И мисля, че техният глас там е по-важен", коментира тя.  В интервю за Би Би Си Тунберг каза, че не се чувства засегната от нападките срещу себе си в социалните медии, но каза:

"Най-много се притеснявам от това, че хората лъжат за мен и разпространяват конспиративни теории, защото аз не мога да лъжа. Нападките в Twitter от страна на световни лидери, включително Владимир Путин и Доналд Тръмп, просто смятам, че са наистина смешни. Искам да кажа, че най-могъщите хора в света се чувстват притеснени от тийнейджъри. Това е смешно и говори повече за тях, отколкото за мен."

Новият проект на Грета Тунберг е книга с есета от десетки експерти, която да предостави набор от инструменти за хората, загрижени за изменението на климата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews