Грета Тунберг получи Алтернативна Нобелова награда

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2019 в 12:28 2306 1

Снимка ЕПА/БГНЕС

Шведската активистка Грета Тунберг бе сред четиримата получили наградата Right Livelihood, наричана още "Алтернативна Нобелова награда", за 2019 г.

Церемонията се състоя снощи в Стокхолм, Швеция. Тя отбеляза и 40-ата година от основаването на наградата.

16-годишната Тунберг е била избрана за това, че е вдъхновила "Петъци за бъдещето" - световно младежко протестно движение срещу климатичните промени. Тя не прие лично наградата, но във видео обръщение каза, че "борбата продължава и никога няма да спре".

Останалите наградени бяха Го Джиънмей (Китай), която също не успя да присъства, Дани Копенава (Бразилия) и Аминату Хаидар (Западна Сахара).

Журито награждава 58-годишната адвокатка Гуо Джиънмей за нейната "пионерска упорита работа за спазването на правата на жените в Китай". Тя е сред хората, които помагат за приемането на нови закони срещу домашното насилие в страната. "Помогнала е на хиляди жени да получат достъп до правосъдие", мотивират решението си от журито. Джианмей и сътрудниците ѝ предоставят безплатни правни съвети на жени и от 1995 г. досега са помогнали на над 120 хил. жени.

Аминату Хайдар (52 г.) пък работи повече от 30 години в полза на обявяване на независимост за анексираната от Мароко през 1975 г. Западна Сахара. Отличена е заради неуморната си работа за установяването на справедливост и право на самоопределяне на хората в Западна Сахара, въпреки че е била осъдена на затвор и измъчвана. Аминату Хайдар е наричана и "Ганди на Западна Сахара".

Бразилецът Копенава, член на племето Яномами, бе почетен за работата си за опазване на амазонските гори. Той има важна роля в постигането на защитен статут за зона от 96 000 кв. км. в Бразилия.

Всеки награден получава парична награда от 1 милион шведски крони и статуетка, направена от метала след рециклирането на оръжия по програма, изпълнявана в Централна Америка.

Наградата е основана през 1080 г. Оттогава 174 души от 70 държави са я получили.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6030

1

винкело

06.12 2019 в 04:30

това малоумното не е ли залудницата?
по мурата му е истипосано че е улаво.