Хиляди ученици протестираха срещу промените в климата

Последна промяна на 15 март 2019 в 18:22 1134 1

Снимка AAP

Хиляди германски ученици взеха участие в протестите "Петъци за бъдеще" срещу климатичните промени в Берлин, за първи път придружени от родителите си, от учени и колоездачи в централния градски "Инвалиденпарк", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според полицията в проявата в Берлин са взели участие 5000 души. Подобни акции е имало и в други германски градове.

Въпреки ситния дъжд ученици от най-малко 29 полски града излязоха на протест в инициативата "Петъци за бъдеще" на шведската екоактивистка Грета Тунберг.

Според местните медии близо 1000 млади демонстранти са се събрали пред министерството на енергетиката във Варшава, след огласяно от силна музика шествие през центъра на полската столица.

В австрийския град Брегенц 1500 ученици включиха едновременно алармите на мобилните си телефони, за да покажат, че "времето изтича" и настъпва моментът да се погрижим за климата, каза организаторът на проявата Александра Зайбал.

В центъра на Виена се събраха близо 10 000 демонстранти, протестиращи срещу бездействието на политиците по въпроса за климата.

"Всичко е заради парите, а не заради климата", се оплака 15-годишният ученик Мориц.

В другия край на света, в Индия хиляди студенти в цялата страна пропуснаха училищните занятия днес, за да призоват към действия за справяне с глобалното затопляне и замърсяването на природата, които засягат милиони индийци.

Най-масови бяха протестите в Делхи, Мумбай, Хайдерабад и Бангалор, сред общо 36 града в цялата страна, където имаше подобни прояви.

Учениците скандираха лозунги с искания правителството да спре използването на въглища и да предприеме мерки срещу промените в климата и замърсяването на въздуха. Тъй като протестите протичат в навечерието на парламентарните избори, един от издигнатите от учениците плакати гласеше: "Ако не дишаме, няма да гласуваме".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5193

1

SC

16.03 2019 в 20:49

Предполагам, че климатичните промени ще се трогнат и ще отстъпят пред тълпите напористи мечтатели.
Впрочем, каква е съдбата на хилядите хартии, картони и плакати, използвани в протестите? Надявам се, че са отишли за рециклиране.