Гръцкият евродепутат и актьор Алексис Георгулис е обвинен в изнасилване от съветник на ЕК

Белгийската прокуратура поиска имунитета му. Георгулис подаде оставка като член на СИРИЗА и групата ѝ в ЕП

OFFNews 24 април 2023 в 12:54 3958 0

Георгулис в Европейския парламент

Снимка Wikipedia

Георгулис в Европейския парламент

Белгийската прокуратура поиска имунитета на гръцкия евродепутат и популярен актьор Алексис Георгулис, който бе избран с листата на лявата партия СИРИЗА. Той е обвинен в изнасилване и нанасяне на телесна повреда от члена на Политическия съвет на гръцкото социалистическо движение ПАСОК Елени Хронопулу, предаде БТА.

Хронопулу живее в Брюксел и в момента е юридически съветник на Европейската комисия. Скандалът разтърси политическия живот в южната ни съседка около месец преди парламентарните избори, насрочени за 21 май.

Георгулис е известен на международната публика главно с ролята си във филма "Моята голяма гръцка свалка" с Ния Вардалос и Ричард Драйфус от 2009 г.
Скандалът избухна преди Великден, след като Хронопулу написа във Фейсбук, че е подала жалбата си за изнасилване и нанасяне на телесна повреда в началото на 2020 г. - веднага след инцидента, като е приложила и медицински доказателства за твърденията си.

Тя твърди, че четири месеца по-късно е събрала смелост да съобщи на властите и името на извършителя. По думите на Хронопулу тя съзнателно е избрала през тези три години да не обявява случая, дори на семейството си, а обвиненията ѝ стават публични сега, защото белгийските власти са извършили подробна проверка, която е довела до искането за вдигането на имунитета на Георгулис в този момент.

На свой ред Георгулис категорично отхвърля твърденията и ги определя като „лъжливо и клеветническо обвинение“, което „вероятно неслучайно“ е отправено към него само дни преди парламентарните избори в Гърция. Той обяви, че за да не навреди на дейността на СИРИЗА, подава оставка като член на партията и на групата ѝ в Европейския парламент.

Адвокатите на Георгулис също свързаха „графика на разследването“ на белгийските власти с предстоящите парламентарни избори. В изявлението им се казва, че клиентът им „не може да не е обезпокоен от графика на това разследване и съжалява дълбоко за това. И наистина, докато събитията и жалбата датират от 2020 г., е достойно за съжаление, че това обвинение се обявява три години по-късно – едва няколко седмици преди изборите в Гърция“, съобщи телевизия Sky.

Адвокатите на евродепутата заявяват, че самият той е поискал да бъде вдигнат имунитетът му, за да „бъде хвърлена обилна светлина върху случая“ и да изчисти името си. От своя страна СИРИЗА предприе стъпки да ограничи политическите последствия от скандала. „Подкрепяме вдигането на имунитета на Алексис Георгулис и очакваме решението на белгийските власти. Позицията ни е напълно ясна: нулева толерантност към сексуалния тормоз“, заяви зам.-председателят на ЕП и лидер на групата на СИРИЗА Димитрис Пападимулис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки