Гръцки студенти протестират срещу откриване на частни университети

Готвят масова демонстрация пред парламента в Атина

OFFNews 06 февруари 2024 в 11:59 732 1

Протест в Гърция

Снимка GettyImages

Студентите в сблъсък с полицията по време на протест

Гръцките студенти протестират срещу откриване на частни университети. Подготвя се масова демонстрация пред парламента в Атина, а полицията се опита да освободи окупирани университети, но без успех, предава БНР.

Бъдещите висшисти протестират с искане за безплатно образование за всички, а част от депутатите от опозиционните партии в гръцкия парламент категорично застанаха в подкрепа на студентите и казаха, че няма да гласуват закона за частните университети. 

Специалните части за борба с безредиците влязоха в юридическия факултет на университета в град Комотини, за да освободят сградата от протестиращи студенти. Арестувани са 18 души, което предизвика реакция от студентите в университета в Солун.

В знак на подкрепа към колегите си студентите в Солун се събраха на демонстрация и чупиха офиси на ректората.

Правителството изпрати полицията срещу тях и предизвика още по-голяма реакция срещу спорния закон, вместо да преговарят със студентите, заявиха от централите на опозиционните партии.

Вече 150 факултета в цялата страна са окупирани от студенти. Ректорите коментират, че са прекратени учебните занятия и е  невъзможно да се проведе януарската изпитна сесия.

Студентските организации в цялата страна призовават за масови демонстрации в четвъртък пред парламента в Атина, а опозицията предлага оттегляне на проектозакона за частните висши учебни заведения.

Въпреки недоволството управляващата консервативна партия иска да внесе за гласуване в парламента проектозакона за откриване на частни университети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

06.02 2024 в 12:21

Що?! Има държавни за който иска, нека има и частни, пак за който иска.
А ако идеята е "всичко да е безплатно",то пробвано е вече,и се знае накъде води... (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!