Гръцки съд определи като трудова злополука самоубийството на жена със специални потребности

OFFNews 23 февруари 2024 в 11:11 1225 0

Темида

Снимка Архив

Сериозен прецедент създава решение на първоинстанционен съд в гръцкия град Солун, който определи смъртта на 41-годишна жена, отнела живота си след тормоз на работното място, като "трудова злополука", което позволява на близките ѝ да получат обезщетение. Това съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Според съдебното решение жената е била подложена на тормоз, който е довел до психологически и нервен срив.

В мотивите на решението се осъжда поведението на ръководителите в обществено предприятие в солунското предградие Ореокастро спрямо жената, която е била със специални потребности. Тя е била наета при тези условия в субсидирана програма на Обществената служба по заетост.

В решението, което няма аналог в гръцкото правораздаване от над 30 г., се подчертава, че заради натиска и стреса, предизвикани от враждебната работна среда, жената е прибягнала до употреба на алкохол и медикаменти, които са довели до смъртта ѝ от инсулт.

"Състоянието ѝ се е влошило поради трудовия тормоз и това беше прието от съда. Малтретирали са един човек, изправен пред проблеми на психичното здраве. Съдът не прие, че е било самоубийство, (както) това се твърдеше от ответната страна", заяви адвокатът на семейството на починалата Спирос Констандопулос.

Съдът е присъдил обезщетение на близките на жената и за психологическата болка, която са понесли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!