Гръцката полиция е арестувала двама чужденци, планирали нападения срещу еврейски обекти в страната

Красимир Крумов 28 март 2023 в 18:56 2073 0

Снимка Getty images

Гръцката полиция съобщи, че е задържала двама предполагаеми членове на терористична мрежа, ръководена от чужденци, която планирала нападения срещу еврейски обекти в страната, съобщи електронното издание на в. "Катимерини".

В изявлението на полицията се казва, че "въз основа на информация, събрана и обработена от Националната разузнавателна служба", силите на полицията за борба с тероризма са извършили обиски "в различни части" на страната. Действията са били подпомагани от чуждестранна разузнавателна служба, която не е назована, посочва АП, също позовавайки се на гръцката полиция.

В резултат на това са арестувани двама чужденци, които полицията определя като "членове на ръководството на терористичната организация, които са действали в чужбина" и са били "мозъците" на мрежата.

В изявлението на полицията се казва, че мрежата "е имала за цел не само да причини отнемането на живот на невинни граждани, но и да подкопае чувството за сигурност в страната, като същевременно навреди на обществените институции и застраши международните отношения на (Гърция)", се казва в изявлението на полицията.

Според източници на "Катимерини" целта е била еврейска синагога в центъра на Атина.

Източниците казаха още, че двамата арестувани са от пакистански произход, а трети, пакистанец от Иран, се разследва за евентуални връзки с радикални организации в страната.

От полицията съобщиха, че "анализът на иззетата информация и цифрови данни показва, че членовете на мрежата са били набелязали за цел на нападението сграда с изключително символично значение; извършили са предварителни проучвания за района и планиране на нападението; получили са и окончателни указания за осъществяване на атаката".

Те са търсили и съучастници в мисията си, съобщиха от полицията.

Двамата заподозрени вече са се явили пред атински прокурор. От полицията съобщават, че разследването продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови