Гранична криза в САЩ: Над 10 хил. мигранти задържани на границата между САЩ и Мексико

OFFNews 11 май 2023 в 13:02 1136 0

Знамена на САЩ и Мексико

Снимка Pinterest

Националните флагове на САЩ и Мексико

Повече от 10 000 мигранти са задържани на границата между САЩ и Мексико само за 24 часа, съобщи Би Би Си. Причината е, че след само няколко часа ще бъдат прекратени имиграционни правила от 2020 г. и в сила ще влязат нов, много по-строги и наложени от администрацията на президента Джо Байдън.

През 2020 г. е приложен така нареченият Дял 42, който позволява на властите в САЩ бързо да експулсират потенциални мигранти, опитващи се да пресекат границата с Мексико - включително тези, търсещи хуманитарно убежище.

В тексаския град Ел Пасо мигрантите са оставени да спят в импровизирани къмпинги по улиците на града през последните няколко дни, а други лагеруват около църква в центъра му. Някои наричат случващото се "гранична криза". Кметът Оскар Лизър отбеляза, че никога досега не е виждал подобно нещо и призова да се предприемат действия. Той предупреди, че само срещу границата на Ел Пасо около 10 000 мигранти чакат да влязат. В същото време президентът на САЩ Джо Байдън призна, че работата по границата ще бъде затруднена въпреки всички усилия на властите. Джо Санчес, регионален директор на Департамента за обществена безопасност на Тексас, сравни ситуацията с блъсканица на футболен мач - само че много пъти по-голяма.

В сряда администрацията на Байдън въведе строги нови правила за търсещите подслон, включително забрани на преминаващите незаконно да кандидатстват за убежище в продължение на пет години. Други промени ще насърчават мигрантите да търсят законни пътища до страната, ще се налагат строги наказания и бързо депортиране за преминаващи незаконно.

По 3218-километровата граница в момента са разположени около 24 хил. служители, заедно с хиляди войници от Националната гвардия и военнослужещи. Те са изпратени да помогнат на митническата и гранична защита (CBP).

Новите мерки бяха въведени на фона на повишения мигрантски поток. Само в сектора на Ел Пасо служителите казват, че са регистрирали 265 000 "срещи" с мигранти от началото на текущата фискална година на 1 октомври. В момента служителите в района задържат средно около 1700 мигранти дневно, а повече от 27 000  са задържани в САЩ по-рано тази седмица, което е много над капацитета на CBP да ги приюти.

За да се справят с мигрантите по улиците, във вторник CBP и полицията в Ел Пасо са започнали „принудителна“ операция, като са помолили мигрантите да се насочат към най-близкото съоръжение на CBP. Тези, за които е установено, че имат законни молби за убежище, получават дати за явяване пред имиграционен съдия, докато други са задържани за евентуално извеждане от страната. Някои мигранти в района са избягали, защото са се страхували от депортиране. 

В сряда министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас съобщава, че голяма част от проблема произтича от контрабандистите, които са "работили усилено, разпространявайки невярна информация, че границата ще бъде отворена след 11 май".

CBP планира да увеличи усилията за противодействие на дезинформацията, за да се бори със слуховете относно граничните политики. Сред стъпките, които се предприемат, е отварянето на регионални центрове,  в които да се помогне на мигрантите да кандидатстват за жилище в САЩ, както и достъп до приложение, което мигрантите могат да използват, за да планират срещи за убежище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!