Граничарят, който изпрати руския военен кораб на**й, се върна в Украйна

OFFNews 30 март 2022 в 10:03 8545 8

Граничарят Роман Грибов, автор на легендарната фраза по адрес на руския кораб, се е върнал от плен и се намира у дома си в Черкаска област.

"За мен беше чест да посрещна у дома нашия легендарен, без преувеличение, граничар. Роман участва в защитата на Змийския остров. Той създаде един лозунг, който се превърна в символ на съпротивата срещу руските окупатори.Той показа на света твърдостта и силата на украинския дух, нашата несъкрушимост", каза каза ръководителят на областната военна администрация Игор Табурец.

Военният е награден с отличителния знак "За заслуги към Черкаски регион". 

"Искам да благодаря на украинския народ за тази подкрепа. Чувстваме го много силно. Тя ни вдъхновява. Зад нас стои силата. Истината е зад нас. И ние ще спечелим. Слава на Украйна", каза Грибов на награждаването си.

Според данните до момента Русия е заловила около 100 украински военни и се водят преговори за размяна. На 24 март украинският президент Володимир Зеленски издаде заповед за  първия пълноценен обмен. Деветнадесет украински цивилни моряци от спасителния кораб "Сапфир" и 10 военни се завърнаха в страната. Сред тях е именно и граничарят Роман Грибов.

Залавянето на граничарите на Змийския остров стана още в първия ден на войната. Тогава руснаците обстрелваха острова от корабни оръжия и използваха бойната си авиация, за да го превземат. По това време бе обявено, че там са загинали 13 украински военни и се появи аудиозапис, в който Грибов казва в радиовръзка с плавателния съд на руския агресор станалата крилата фраза "русский военный корабль, иди на**й". Смяташе се, че и той е загинал, но няколко дни по-късно бе потвърдено, че всъщност е взет в плен.

Думите му обаче така или иначе вече бяха станали символ на съпротивата на Украйна. Появиха се на стотици билборди, тениски и татуировки. Фразата вече е възпята и в няколко нови песни за борбата срещу руския окупатор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

10

StinkingSonOf

01.04 2022 в 22:40

Бяха пленени и понеже на записа руснаците заплашват, че ще открият огън, украинците бяха решили, че са загинали. По-късно съобщиха, че са били пленени. Можете да прочетете свързаните статии. Още през февруари. Други въпроси от трлловете? Ако вие бяхте граничари, щяхте да предадете родината, нали?

1067

9

StinkingSonOf

01.04 2022 в 22:39

Бяха пленени и понеже на записа руснаците заплашват, че ще открият огън, украинците бяха решили, че са загинали. По-късно съобщиха, че са били пленени. Още през февруари. Други въпроси от трлловете? Ако вие бяхте граничари, щяхте да предадете родината, нали?

2073

7

Johnny B Goode

30.03 2022 в 16:13

Абе Тарабата, ти можеш ли да напишеш нещо дето да не го забранят или да не събере само минусчета?
Рядък талант си, възхищавам ти се.

2073

6

Johnny B Goode

30.03 2022 в 16:11

Абсолютна манипулация.
Няма хиляди убити жени, деца и старци, няма градове сринати до земята, всичко това е фотошоп на укрофашистите.

Само изгорената руска железария затрупала Украйна май е истина.

2550

4

alfakentavur

30.03 2022 в 11:27

Такъв на когото не можеш да стъпиш на малкия му пръст. А със селски простаци като теб е пълно навсякъде. ХАХАХАХАХАХА

2550

2

alfakentavur

30.03 2022 в 10:45

Нали Путлер около 58 пъти каза, че няма да напада Украйна?