Горски пожар на косъм не взриви цяло селище в Гърция. Хората и изтребители F-16 бяха евакуирани

OFFNews 28 юли 2023 в 20:47 2521 0

евакуация

Снимка ЕПА

Хората бяха изведени от селището с лодки.

Малкият гръцки град Неа Анхиалос на източното крайбрежие на страната на косъм се размина със сериозна катастрофа, след като вчера горски пожар достигна склад за боеприпаси във военновъздушна база и предизвика мощни експлозии. Ударната вълна от детонираните бомби и ракети се усещала на километри. Стотици жители на Неа Анхиалос и други околни села бяха евакуирани по море и суша, съобщи Би Би Си.

В базата е дислоцирано 111-то крило на гръцките ВВС. Складът за боеприпаси се намира на 6 км от летището, което наложило преместването на изтребителите F-16 в друга база за всеки случай.

Когато горският пожар достигнал до базата, полицията отцепила района и при детонацията няма пострадали хора. В Неа Анхиалос прозорците на сградите направо били издухани от взривната вълна.

Горските пожари бушуват от две седмици в Гърция, която заедно с останалата част от Южна Европа е засегната от гореща вълна, причинена от климатичните промени.

Пожарът в склада за боеприпаси вече е потушен. Гръцкият вестник Kathimerini, който разследва защо системата за гасене не е сработила, установява, че складът е бил просто натъпкан с боеприпаси, че противопожарната система просто не е имала достатъчно мощност.

Въпреки че самата военновъздушна база остава непокътната, сега е опасно да се намираш в района: наоколо може да има боеприпаси, които не са се взривили.

Горски пожари горят и в Централна Гърция и на популярните курортни острови Родос, Корфу и Евбея, където хиляди туристи и местни жители трябваше да избягат от пламъците. Трима души са загинали, а 74 са получили изгаряния и наранявания.

Министърът на гражданската отбрана Нотис Митаракис подаде оставка заради тази извънредна ситуация: пресата пише, че в такива дни той отсъства от работа и е видян на яхта край остров Патмос.

В петък пожарната служба на Гърция обяви, че опасността започва да намалява.

"След 15 дни на изключително горещо време и 10-дневен период, в който имаше над 600 пожара едновременно, днес е първият ден, в който не е необходимо да сме в най-висока степен на готовност", заяви министърът на гражданската отбрана Василис Кикилиас.

Температурите в Гърция леко са се понижили, но духат силни ветрове. Много пожари са потушени, но пожарникарите се опасяват, че ветровете могат да ги раздухат отново.

"Кризата с климата не изчезва и трябва да коригираме политиките на всички нива", заяви Василис Кикилиас на пресконференция днес.

Сред тримата загинали вследствие на горските пожари са двамата пилоти на самолет, който е хвърлял вода върху пожар на остров Евия и се е разбил в планина. Погребенията бяха днес и на тях присъства президентът на страната Катерина Сакеларопулу.

40-градусовата гореща вълна, обхванала Южна Европа през последните седмици, е само част от картината: Световната метеорологична организация и Коперник, службата за информация за климата на Европейския съюз, смятат, че този юли ще бъде най-горещият месец на планетата, регистриран някога.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ерата на глобалното затопляне е приключила - и ерата на "глобалното кипене" е започнала.

"Екстремното време, което засегна милиони хора през юли тази година, за съжаление е проява на суровата реалност на изменението на климата и намек за това, което ни очаква в бъдеще. Необходимостта от спешно намаляване на емисиите на парникови газове сега е по-очевидна от всякога", каза той.

"Опазването на климата не е лукс, а необходимост", изтъкна тази седмица Петтери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!