Горещата вълна Луцифер виновна за жегите на Балканите, взе 2 жертви

ОFFNews 04 август 2017 в 17:11 4388 0

Снимка pixabay

Рекордни горещини предизвикаха пожари в редица страни на Балканите, а в Румъния взеха втора жертва в рамките на два дни, съобщава БТА.

Температурите на много места превишиха 40 градуса, което накара властите в десет страни, включително Сърбия, Босна, Хърватия и Румъния, да обявят червен код за опасни метеорологични условия.

Горещата вълна, която засегна най-силно Италия и страните на Балканите, но също и южните части на Полша, беше наречена "Луцифер".

Множество пожари обхванаха гори и храсти в Босна, Хърватия, Сърбия и Албания. В Хърватия електропреносната мрежа е затруднена в резултат на рекордното потребление на ток заради климатиците.

Черногорските метеоролози съобщиха, че температурите са достигнали 42 градуса. В Белград на обяд са измерени 39 градуса на сянка, а службата за бърза помощ се е намесила над 30 пъти.

В Румъния двама мъже от североизточния окръг Яш бяха приети в болница в критично състояние, след като работили на полето. Единият по-късно почина. Вчера в източния град Галац 60-годишен мъж е колабирал на улицата и е получил фатален сърдечен удар заради горещината.

Един човек е починал от жегите и в Полша.

Гърция, която се бори с десетки пожари, някои от които запалени умишлено, изпрати два самолета за гасене на пожари в съседна Албания, където огънят бушува на трудно достъпен терен.

Над 300 пожарникари и войници се опитват да овладеят 75 пожара в Албания. Страната вече поиска спешна помощ от Европейския съюз.

В Италия производителите на грозде започнаха да събират реколтата седмици по-рано от обичайното заради опасения, че прекомерните горещини може да съсипят гроздето.

Регулировчик от Белград заяви за Ройтерс, че само за два часа от дежурството му е видял четирма души да припадат на улицата от изтощение в резултат на жегата.

Изключително горещото време се очаква да продължи и през уикенда преди леко захлаждане в началото на следващата седмица и нова гореща вълна след това, прогнозират метеоролози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови