Горбачов: Путин има повече плюсове, отколкото минуси

OFFNews 18 септември 2017 в 16:06 6468 1

Михаил Горбачов вижда в Путин повече плюсове, отколкото минуси. Това стана ясно от думите му пред журналисти при представянето на новата си книга "Оставам оптимист". 

Да разказа за перестройката беше важно за мен, защото повечето млади хора нямат понятие за това време. Иска ми се да разберат откъде е дошъл Горбачов, да не мислят, че се е появил като дявола от табакерата, посочи Горбачов, цитиран от gazeta.ru. 

Президентът на СССР заобикаля въпросите за Владимир Путин. В книгата си той пише за настоящия президент: "Той се прояви като силен човек", а пред журналистите казва само, че вижда в Путин повече плюсове, отколкото минуси. 

Двамата имат сложни отношения, но се отнасят с уважение един към друг. Двамата се отнасят добре към Юрий Андропов - "началник" на Путин в КГБ и политически ментор на Горбачов, отбелязва gazeta.ru.

Горбачов неколкократно подкрепи Путин за негови решения от външната политика, в това число за анексирането на Крим. Това трябва да се приветства, а не да води след себе си санкции, пише той в книгата си. 

Горбачов проследява и разочарованието от много стъпки на САЩ в международната политика, което според него се дължи на липсата на прозрачност от страна на определени кръгове в страната. 

Той разказва за посещение в САЩ преди избора на Барак Обама за президент. По време на лекция го попитали какъв съвет може да даде на американците, на което той отговорил: "Направете си перестройка".

Горбачов съветва съвременните политици да се доверяват повече на народа си: "Не се страхувайте от народа. Той е по-умен и по-добър, отколкото си мислите". 

"Никога няма да се съглася, че на Русия е чужда свободата, че тя не е нужна на народа. Свободни хора в нашата страна има повече от когато и да било... Тези хора не трябва да се отблъскват, не трябва да се гледа на тях като на врагове", пише той в книгата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови