Улиците на България вече в Google Street View (видео)

Николаос Цитиридис 07 март 2013 в 12:53 12069 3

Гугълмобил в София. Снимка: Сергей Антонов
Гугълмобил в София. Снимка: Сергей Антонов

Разходка от жълтите павета в София до стария град на Пловдив за 10 минути? Защо не. Google Street View го направи възможно. 

IT гигантът днес официално представи реалистичната опция на Google Maps -Street View в България.

Чудесата на България вече са достъпни за всеки един потребител на Google Maps. От днес София, Пловдив, Варна и много  културни и исторически центрове на България са достъпни за всеки един с достъп до интернет. Само на един клик можем да видим улиците на големите градове, паметниците с нашата история и още интересни места с 360-градусовите снимки на Google Street View.

"Този нов за страната поглед ще доведе хиляди по улиците на градовете. Google Street View е една страхотна възможност да се запознаете с една държава, макар и виртуално", каза програмният директор на Google Street View Улф Шпицер.

В районите, където Street View е наличен, потребителите могат да получат достъп до изображения на нивото на улицата чрез приближаване до най-ниското ниво на Google Maps или чрез плъзгане на оранжевото човече от лявата страна на картата върху осветената в синьо улица. Потребителите могат да проверят ресторант преди пристигането си, да направят планове за пътуване, да си уговорят място за среща или просто да открият и да опознаят различни и интересни места.

Google Street View стартира като "Проект 20%" - идея на служител в Google, която разработва в свободното си време, но е финансиран от компанията. В корпорацията на Google всеки служител може да използва 20% от работното си време за хоби или развитие на нови идеи, като работодателят плаща за това заради перспективата да се родят нови и уникални идеи. Именно тази опция в трудовите договори на служителите на Google прави работата там толкова желана.

По целия свят Google Street View се използва по всевъзможни начини. Таксиметрови компании например обучават нови кадри или пък фитнес зали интерактивно вграждат Street View на пътечките за тичане.

Проектът Street View стартира през 2007 г. България е 48-мата страна, в която става достъпна тази опция. Заснемането на българските улици започна през пролетта на миналта година, като снимките и обработката им отне 9 месеца, за да бъдат достъпни днес.

Може да видите част от презентацията на Google Street View тук: 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!