Голямата Великденска размяна: 130 украински войници бяха освободени от плен

OFFNews 16 април 2023 в 13:37 3529 0

украински войници

Снимка СБУ

Освободени украински войници

Още 130 украински войници бяха освободени от плен, съобщиха от Службата за безопасност на Украйна (СБУ), откъдето разпространиха ексклузивни снимки в страницата си във Фейсбук.

Това е резултат от работата на Обединения център за координация на издирването и освобождаването на военнопленници, който изпълни решението на Координационния щаб за отношението към военнопленниците. Животът на всеки украинец е най-високата ценност! Работим за изпълнение на задачите на президента на Украйна и връщането на всеки украинец от плен, написаха от СБУ.

"Голямата Великденска размяна на пленници. Връщаме 130 наши хора. Тя се проведе през изминалите дни на няколко етапа. Военни, граничари, гвардейци, моряци, служители на ДНСК... редници и сержанти, които бяха заловени в Бахмутски, Соледарски, Запорожки, Херсонски направления. Нашите хора се връщат у дома", коментира ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак, цитиран от УНИАН. Не се соъбщава колко са руските военопленници, участвали в размяната.

Той за пореден път подчерта, че животът на украинците е най-висша ценност за страната. 

„Героите трябва да са живи“, това винаги казва президентът Володимир Зеленски, чиято задача се изпълнява от нашия екип, координационният щаб за лечение на военнопленници. Тази задача звучи кратко: върнете всички. И ще се върнем“, каза Ермак.

За размяната на пленници съобщи и собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. В клип, публикуван в "Телеграм" от пресслужбата му се съобщава, че най-малко 100 украински военнопленници са били освободени по случай православния Великден.

На кадрите се вижда група пленници, на които се казва, че ще бъдат върнати на украинските сили, за да отбележат православния Великден. Над 100 мъже, някои от които куцат, а други са в носилки, носени от техни другари, бяха показани да вървят в редица по кален път, докато мъж, качен върху танк, държи бяло знаме.

Близо 2000 украински войници са освободени от плен от началото на войната в Украйна

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови