Голям астероид ще прелети покрай Земята

Борислава Бибиновска 15 февруари 2013 в 11:14 3679 3

Астероидът 2012 DA14 ще прелети през Земята. Снимка: Уикипедиа
Астероидът 2012 DA14 ще прелети през Земята. Снимка: Уикипедиа

Голям астероид с диаметър около 45 метра, голям колкото 15 етажна сграда, ще премине покрай Земята днес, съобщи НАСА.

Според Би Би Си се очаква най-голямото сближение със Земята да започне в 19:24 ч по Гринучи или 21:24 българско време, и да продължи около два часа.

Астероидът, кръстен  2012 DA14, е открит на 23.02. 2012 г. от испанската обсерватория Ла Сагра. Характеристичния му диаметър е около 45 м, масата 130 000 тона, скоростта 13 км/сек, вероятно е каменен, и по уточнени данни ще прелети на 27 500  км от Земята. Това е по-ниско от орбитите на геостационарните спътници, които летят на 36 000 км над планетата. На такива орбити са спътниците на системите ГПС и ГЛОНАСС, някои свързочни спътници. В случай на удар в Земята, експлозията би била с мощност 2,4 мегатона, малко по-силна от Тунгуския метеорит през 1908 г.

Не съществува такава значима вероятност за такова събитие, нито опастност за спътниковите групировки. Но прелитането ще има последици за метеорита. В него ше се случат земетресения, орбитата му ще се промени, и годината за него ще се скъси - тя ще се скъси, и ще стане по-близка до Слънцето. Още не е възможно да се изчислят тези изменения, и да се предскаже кога отново ще се върне при нас.

Явлението ще прикове погледите на всички любители на космоса по цял свят, а НАСА ще предава събитието на живо.

Преминаването на DA14 няма да може да се наблюдава с просто око- максималната му яркост ще е 8 - 7 звездна величина. Ще може да се наблюдава с малки любителски телескопи и големи бинокли. Видимата траектория ще е издигане в небето в съзвездието Дракон, след това ще мине през Голямата мечка.

 

По-рано днес метеорит експлодира в небето над Челябинска област в Русия.

Стотици бяха ранени, а стъклата на много сгради бяха изпочупени.

Първоначалната информация, че е имало метеоритен дъжд, бе опровергана от руското министерство на извънредните ситуации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!