Quantcast

Големите производители на петрол се събират в Доха

OFFNews Последна промяна на 17 април 2016 в 09:05 3070 0

Най-големите световни производители на петрол се събират днес в Катар, за да договорят замразяване на производството с цел стабилизиране на цените на суровината. Разногласията между Иран и Саудитска Арабия създават опасност да не се постигне спогодба, пише в обзорен материал Франс прес.

Саудитският принц Мохамед ибн Салман, който е втори в реда за наследяване на трона, заяви вчера в интервю за "Блумбърг", че кралството ще замрази производството си, само ако Иран направи същото, припомня БНР.

Саудитският министър на петрола Али ибн Ибрахим ан Нуейми пристигна вчера в Доха за срещата, в която ще вземат участие и страни извън ОПЕК, но отказа да направи изявление.

Иран съобщи вчера, че неговият министър на петрола Биджан Намдар Зангане няма да се присъедини към преговорите, на които обаче ще участва представителят на Техеран в ОПЕК. Ако страната замрази производството си, това значи да не се възползва от вдигането на международните санкции, обясни Зангане. Иранските власти заявиха, че страната им "не може да се присъедини към плана за стабилизиране на цените на петрола, докато производството и износът й не достигнат нивата отпреди санкциите", наложени от международната общност заради иранската ядрена програма.

Кувейтският експерт по петрола Камел ал Харами смята, че е възможно да бъде постигнато днес споразумение дори без Иран, защото страната не може до края на годината да увеличи с повече от 500 000 барела на ден продукцията си, така че евентуално негово неучастие няма да има голямо влияние на срещата.

Цените на петрола леко се понижиха вчера заради нарасналия скептицизъм преди срещата в Доха, на която ще се съберат петнайсетина страни, главно от ОПЕК, но и други големи производители като Русия.