Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Големият въпрос е: Къде Русия ще използва 3-и армейски корпус?

OFFNews 24 април 2023 в 15:07 36735 3

солдати
Руски войници.

За какво се готви противникът и защо е важно да бъде разкрито къде ще действа 3-и армейски корпус на Въоръжените сили на Русия? Това разказа военният наблюдател от Украйна и координатор на групата „Информационна съпротива“, полковник от запаса Констатин Машовец пред канала UKRLIFE.

На Сватовското направление (в северната част на фронта, в Луганска област в участъка Светово-Кременная):

Противникът се подготвя или иска да внуши, че се подготвя за активни настъпателни действия. В участък от 40-45 километра са съсредоточени до 5 батальонно-тактически групи от състава на Западния военен окръг: около 110-120 танка, повече от 340 бойни бронирани машини, в това число и няколко батареи 240 мм самоходни минохвъргачки с повишена мощност „Тюлпан“ от резерва на Главното командване.

Тази групировка се подготвя за активни действия по направлението от север срещу Купянск за нарушаване на рокадните комуникации на украинските сили по маршрута Сватово – Кременная. Тези действия обаче имат тактически характер и не са свързани с перспективи за по-дълбоко настъпление от оперативен мащаб.

На Лиманското направление

Противникът (основно от състава на 20-та общовойскова армия и на 1-ва Гвардейска танкова армия на Западния военен окръг) се стреми да води активни действия по направлението Кременная-Лиман за да бъде снета заплахата срещу Кремнная и да бъде разкъсана украинската отбрана по река Северски Донецк. Основна цел е да бъде неутрализирана заплахата украинските войски да атакуват Лисичанск. Досега действията на руската страна са без перспективи за по-съществени резултати от тактически характер.

В района Солидар-Бахмут

В този участък се водят ожесточени боеве. Тук е съсредоточена най-мощната групировка на руските войски от състава на Южния и на Централния военни окръзи, в това число на въздушно-десантните войски и от състава на Частната военна компания „Вагнер“.
Опитите за действия по фланговете не се увенчават с успех и затова преобладават фронталните щурмови действия след масирано огнево поразяване със силите на артилерията, целящи пълното разрушаване на жилищната инфраструктура и на украинските отбранителни рубежи. Преобладават действията за изтласквате на украинските сили квартал след квартал, като се реализира руското преимущество в артилерия, в оперативно-тактическа и армейска авиация и в жива сила. При тази тактика жилищните райони се превръщат в руини, което беше прилагано и при овладяването на Мариупол, на Северен Донецк и на Попасная, която беше напълно изтрита от лицето на земята. Тези способи се вписват в рамките на т.нар. „Сирийска тактика“, но не водят до постигането на съществени резултати на терена и са свързани със свръхнормативно използване на боеприпаси.

На това направление противникът преследва целта да среже т.нар. „Северски“ издатък на фронта, но това е невъзможно докато не бъде окончателно овладян Бахмут, защото там са сковани основните му сили. За това противникът упорито нараства усилията за възможно най-скорошното ликвидиране на украинската отбрана в района на Бахмут.

Изпълнението на основната военно-политическата задача на противника в този участък, да бъде овладяна цялата територия на Донецка област явно не е възможно. За провеждането на успешна последваща отбранителна операция противникът трябва задължително да ликвидира украинския плацдарм, какъвто представлява Северския издатък на фронта.

Районът на Авдеевка

Руската групировка в този участък е изградена основно от силите на Първи армейски корпус (формиран от мобилизирани от Донбаския район). Участват също редица подразделения на 8-а Общовойскова армия, въздушно-десантни подразделения и други доброволчески формирования. Като цяло оперативната плътност на войските на противника е достатъчно висока.

Тук руските войски прилагат същия шаблон, както в района на Бахмут. Провеждат се активни настъпателни действия за обход от север и от юг. За сковаване на маньовъра на украинските сили, периодически противникът атакува укрепения район на самата Авдеевка.

Северният фланг на Угледарския плацдарм

Тук противникът извършва прегрупиране и се стреми да възстанови боеспособността на собствените сили след неуспешните опити за настъпление в началото на март.

Групировката му включва подразделения на Морската пехота от състава на Тихоокеанския флот и мотострелкови подразделения и части от състава на Южния военен окръг.

В очакване на украинското настъпление, противникът в този участък се стреми да среже Угледарския плацдарм във възможно най-кратки срокове, защото от него за украинската страна се разкриват перспективи за успешно действия в южно направление за овладяване на Валноваха-Мариупол.

Запорожкото направление в участъка Гуляй Поле-Орехов-Василевка

Тук противникът се стремеше да действа синхронно с опитите за настъпление в района на Угледар, но понастоящем не проявява активност и укрепва своята отбрана, като оборудва втори и трети отбранителни рубежи в дълбочина.

Като цяло руското командване очаква главния удар в рамките на предстоящото украинско настъпление именно на южното направление. Съображенията са, че това направление крие за украинската страна перспективите евентуален оперативен успех да бъде развит в стратегически мащаб. Но това не предопределя като цяло бъдещите действия на украинската страна, най-малкото защото на това направление не може да бъде постигната оперативна внезапност и защото от руска страна се предприемат трескави усилия за максималното укрепване на защитата на сухопътния коридор между Донбас и Крим.

Крайната югозападна групировка на противника „Днепър“ от източния бряг на Днепър при неговата делта, до Каховското водохранилище
Тук противникът е развърнат в два ешелона със задачата твърдо да бъде отбраняван източния бряг на Днепър в случай на евентуални опити за форсиране на реката или за стоварване на десант в дълбочина на отбраната за овладяване на оперативен плацдарм.

Между временно от този участък руската артилерия нанася масирани огневи удари по района на Запорожие – Никопол - Херсон за възпрепятстване на оперативното развръщане на украинските войски за настъпление.

Групировката за отбрана на Крим

Нейното развръщане се осъществява от началото на март т.г. За отбраната на най-тесния участък свързващ полуострова с материка при Перекоп са развърнати сили в състав армейски корпус. На полуострова е складирана техника и въоръжени за окомплектоването на допълнителни сили за усилване на отбраната при необходимост. Половината от Кримската групировка обаче все още е в процес на формиране.

Руският стратегически резерв

В Ростовска и в Белгородска области също са създадени армейски бази с въоръжение, бойна техника, боеприпаси и друго имущество за развръщането на допълнителни части и съединения, които да могат да бъдат прехвърлени на застрашени направления.

Досега руското командване не е задействало на активните участъци на фронта сили, в състав 20-25 хиляди души, подготвени, окомплектовани и преминали подготовка за сглобяване действията на тактическите звена. Очевидно тези сили се предвиждат за използване като стратегически резерв.

Тези формирования вероятно се създават на базата на 3-и армейски корпус, от времето на лятното руско настъпление през миналата година. Тогава в него бяха включени боеготови сили на Западния военен окръг.

В експертните следи възможното използване на този стратегически резерв се следи с повишено внимание. Защото 3-и армейски корпус беше напълно окомплектован с бронетехника и артилерия с голяма мощност и от това къде ще бъде прехвърлен може да се предполага къде руското командване възнамерява да съсредоточи основните си усилия.

Резултати от зимната кампания и перспективи

Задачата, която противникът се стремеше да изпълни в хода на зимното настъпление се състоеше не в „освобождаването“ на цялата територия на Донецка и Логанска области в техните административни граници, а в овладяването на удобни рубежи за последваща отбрана, с удържането на които руската страна ще се стреми да гарантира замразяване на военните действия и създаване на предпоставки за дипломатическо решение в руски интерес на войната.

Като цяло през зимния период на фронта не бяха отбелязват не само стратегически, но и оперативни изменения. И двете страни максимално усилват подготвителните си мероприятия в очакване на пролетно-лятната кампания, с основно внимание на способите, сроковете и мястото на очакваното украинско настъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

3

Гражданин

25.04 2023 в 20:22

Ясно къде. Да запушва дупките в другите два.

-529

2

6екеr4о

24.04 2023 в 18:21

Нормално е да бъдат следени евентуалните планове на блядовете, но шефчето на украинското разузнаване днес прогнозира щастлив край на инвазията до края на годината, що ли нямам причини да не му вярвам!?

345

1

Джендо Джедев

24.04 2023 в 17:52

В камионите с "Груз 200". Е, поне тия, на които успеят да им съберат лешовете.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews