Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Годишен доклад: Байдън е със седем болести, но може да работи като президент

OFFNews 04 май 2023 в 14:07 3115 2

Джо Байдън

Снимка БТА/АП

Джо Байдън, президент на САЩ

Предсърдно мъждене, невропатия, гастроезофагеален рефлукс са част от болестите, описани в здравното досие на президента на САЩ Джоузеф Байдън. Докладът на личния му лекар д-р Кевин О‘Конър е публикуван в интернет от Белия дом, написа здравният портал credoweb.bg.

В документа се отбелязва, че 80-годишният Байдън се радва на добро здраве, въпреки заболяванията си, благодарение на терапиите, които той приема. Енергичен е и може да изпълнява пълноценно функциите си на държавен глава, заключава личният му лекар.

От какво страда президентът на САЩ

Байдън страда от безсимптомно неклапно предсърдно мъждене, поради което са му правени кардиологични консултации. До момента не се е налагало използването на медикаменти за регулиране на пулса. С оглед предпазването от инсулт и други тромбоемболични инциденти Байдън приема таблетки антикоагулант (кръворазреждащо средство)

Президентът има и дислипидемия, като се отбелязва, че актуалните му липидни нива са ниски, поради спазването на хранителен режим и приема на медикаменти. Характерно за заболяването е отклонението в  концентрацията на липидите (мазнините), които са добре познат рисков фактор за развитието на атеросклеротични сърдечносъдови заболявания.

Следващото заболяване в списъка е гастроезофагеален рефлукс, чиито симптоми се проявяват от време на време и го принуждават да прочиства гърлото си често. Те са и причината понякога той да кашля и да има задръстване на синусите. Обикновено тези симптоми се появяват малко след като се е хранил. За тях президентът също приема лекарство.

Байдън страда от сезонни алергии и обструкция на синусите през по-голямата част от своя живот. Има известни подобрения на клиничната му картина, след като е претърпял няколко хирургически интервенции на носа, но все още ползва спрей за синусите.

Държавният глава има скована походка, в резултат на умерена до тежка дегенеративна остеоартроза на гръбнака. В тази връзка са му правени най-различни изследвания и консултации от ортопед, невролог, радиолог, физиотерапевт и други специалисти. Проведена е физиотерапия.

Задълбочено неврологично проучване не е показало някакви неврологични нарушения, като инсулт, множествена склероза или Паркинсон.

Същият преглед е потвърдил обаче наличието на лека периферна невропатия на двете стъпала. Няма белези, които да сочат за прогресиране на заболяването. Въпреки че най-честата причина за появата на невропатията е диабетът, той не е наличен при Байдън.

Изследванията показват нормални хемоглобин и глюкоза. Другите най-често срещани рискови фактори също са изключени.

Президентът не консумира алкохол, нивата му на витамин В12 са нормални, както и функцията на щитовидната жлеза. Лекарят отбелязва, че липсата на видима причина за невропатия се среща сравнително често при хората – около 46%.

Президентът на САЩ има рак на кожата. Преди години, преди започване на мандата, са му открити няколко локализации на немеланомен кожен рак. Те са отстранени хирургически. Новите изследвания са показали няколко малки зони на лицето и главата, които са лекувани с криотерапия с течен азот.

На гърдите му е открита лезия, на която е направена биопсия, като резултатите от нея не са публикувани преди излизането на този доклад.

Рутинно на Байдън са правени няколко прегледа на очите, които не показват признаци на глаукома, ретинопатия, макулна дегенерация или значителна катаракта. Проведени са му и рутинни дентални рентгенови прегледи, при които не са открити стоматологични проблеми.

В доклада е описано и лечението на президента на САЩ при заразяването му с COVID-19 на 21 юли 2021 г. Преди това той е бил ваксиниран срещу вируса и са му напарвани два бустера. Ето защо заболяването е протекло в рамките на 5 дни с леки симптоми – дълбока влажна кашлица и пресипналост на гласа. За лечение са му прилагани антивирусни средства – паксловид. Не се е налагало лечение с кислород. Оксиметрията му никога не е падала под 97%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

04.05 2023 в 15:00

Уважаемият Об1, както винаги, е прав,
тая история с куфара, който бил с поне 5 придружителя е много готина/показателна, редакцията на в. Прас - Прес направи фурор с нея, сравнявайки гъзарията на Светослав Трифонов с тази на Путя и куфара, но явно Вие сте си позволили повече коментаи на надзираващите форумчето, щото Вашите минусчета са в пъти повече от моите!?

-1655

1

ob1

04.05 2023 в 14:34

Чиста работа - има такива и такива проблеми, пречат му/не му пречат. Така работи демокрацията.
Виж при орките вождът сере в куфар и всичко се крие.