Глобиха Инстаграм с 405 млн. евро

OFFNews 06 септември 2022 в 13:18 1962 0

Инстаграм

Снимка БГНЕС/архив

Глобиха Инстаграм с над 400 милиона евро

Ирландската комисия за защита на данните наложи глоба на Инстаграм от 405 млн. евро, след като разследване установи, че платформата за социални медии е обработвала неправилно личната информация на тийнейджъри в нарушение на строгите правила на Европейския съюз за защита на личните данни, съобщи Асошиейтед прес.

Наказанието е второто по големина, наложено съгласно строгите правила на ЕС за защита на личните данни, след като миналата година регулаторите на Люксембург глобиха "Амазон" със 746 млн. евро, припомня БТА. От компанията майка на "Инстаграм", "Мета", която е собственик и на "Фейсбук", заявиха, че макар и да са взаимодействали напълно с регулаторните органи по време на разследването, "не сме съгласни с начина, по който е изчислена тази глоба, и възнамеряваме да я обжалваме".

Разследването на ирландския надзорен орган се съсредоточи върху начина, по който Инстаграм показва личните данни на потребители на възраст от 13 до 17 години, включително имейл адреси и телефонни номера. Разследването започна, след като специалист по данните установи, че потребители, включително и такива под 18 години, преминават към бизнес акаунти и в профилите им се показва информация за контакт. Потребителите очевидно са го правили, за да виждат статистически данни за това колко харесвания получават публикациите им. 

"Инстаграм" заяви, че разследването е фокусирано върху "стари настройки", които са били актуализирани преди повече от година, и оттогава има актуализация за поверителност за тийнейджърите, включително автоматично настройване на профилите им като лични, когато се присъединят. "Продължаваме внимателно да разглеждаме останалата част от решението", заявяват от компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!