Гласуват днес дали пакет 'Мобилност' влиза в ЕП

Превозвачите ни ще протестират в сряда в Страсбург

OFFNews 25 март 2019 в 09:54 2059 0

Спорният пакет Мобилност, наречен "Макрон", срещу който протестираха българските превозвачи, се очаква да влезе отново за обсъждане и гласуване в Европейския парламент.

Евродепутатите днес приемат дневния ред на работата си през тази седмица. Според предварителните очаквания пакетът "Мобилност" ще бъде заложен за гласуване в сряда.

Тогава ще има и нов протест на превозвачи пред Европейския парламент.

Франция и Германия твърдо стоят зад приемането на промените. България, Румъния, Полша, Унгария, Естония, Испания и Португалия са страните противници на този текст.

Дори и да се стигне до гласуване, то ще е на първо четене. След това предстоят т. нар. тристранни преговори между Съвет, комисия и парламент. Краят на мандата на сегашния Европарламент изтича след месец и ако пакет "Мобилност" не мине на второ четене, могат да се очакват промени. 

Българските евродепутати от всички политически партии отново ще действат заедно, за да не се случи това, заяви по БНР Илхан Кючюк от АЛДЕ.  

Шансовете обаче това да стане не са големи, признава колегата му от Европейската народна партия Андрей Новаков. Евродепутатите, които подкрепят този пакет, са повече от нас.  Въпреки това на няколко пъти се е случвало да успяваме да обърнем гласуването, допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови