Германският парламент гласува резолюция, с която признава македонския език, идентичност и култура

OFFNews 15 юни 2023 в 16:42 10975 18

Германският Бундестаг

Снимка bundestag.de

Германският Бундестаг

Тази вечер германският Бундестаг ще гласува резолюция, с която недвусмислено признава македонския език, идентичност и култура, казва пред Дойче веле Томас Хакер, депутат от Свободната демократическа партия.

Резолюцията е внесена от парламентарните групи на трите партии в управляващата коалиция - социалдемократите, зелените и либералите.

С тази резолюция Бундестагът иска да насърчи Северна Македония да приложи на практика компромиса с Европейския съюз, постигнат през лятото на 2022 г., обяснява Хакер. Става въпрос за споразумението за вписване на българите в Конституцията.

"Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз е в интерес на Германия и на Европейския съюз", убеден е Томас Хакер. Той подчертава, че прилагането на компромиса не застрашава македонския език, култура и идентичност.

Депутатът от либералите определя готовността на Северна Македония за евроатлантическата интеграция като безпрецедентна. "Тя служи като модел за целия регион", а "гражданите на страната заслужават нашето признание и голямо уважение", убеден е той.

Процесът на присъединяване не може да продължи по същия начин, смята Хакер. "Ето защо трябва да предложим на Северна Македония и на страните, които сериозно обмислят членство в ЕС, междинни стъпки. Предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за установяване на по-тесни връзки между страните от Западните Балкани с план от четири точки е стъпка в правилната посока", допълва той.

Томас Хакер предупреждава, че надеждите на държавите от Западните Балкани за присъединяване към ЕС няма как да са безкрайни. Затова според него трябва да се направят промени, които да забързат тяхната интеграция.

"Северна Македония е част от европейското семейство и без нея, както и без всички останали държави от Западните Балкани, ЕС не е завършен", обобщава позицията си Хакер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

18

alfakentavur

16.06 2023 в 16:28

Написах това:

"Далеч не ни е само това тезата. Тезата ни е, че и повечето македонски земи са били български. Че народът им до Втората световна война сам се е определял и възприемал като български. Че езикът им не е възникнал, а е изкуствено създаден както и републиката в състава на Югославия. Че сърбите са провеждали и провеждат (с помощта и под диктовката на Масква) целенасочена и агресивна асимилационна и антибългарска политика."

Ти се хвана за земите и земите, та земите. А още в горния абзац казва че "И" това, "И" онова, и трето, и четвърто.

45 години сърбите са се борили сърцата и умовете им да изпитват неистова омраза към българите. И в днешно време виждаме, че не просто са успели, а че продължават.

345

17

Джендо Джедев

16.06 2023 в 15:11

Абсолютно съм съгласен, дори дадох примери за това как принадлежността към дадена държава (или империя) в миналото не е основание да се твърди, че си a priori част от нея. Или че дори имаш нещо общо етнически с нея. Та вместо да ровим в историята, е по-добре да сме прагматици и да търсим начин за спечелване на умовете и сърцата на македонците вместо да ги убеждаваме, че са българи щото земите им са били част от България.

2550

16

alfakentavur

16.06 2023 в 12:22

Опитах вече да обясня, че факторите са комплексни. Не просто един език. Не е в какви граници е била някаква територия. Почти всяка територия по света е била нечия друга исторически.
В случая със Северна Македония имаме "пълен комплект" фактори, които ни дават право да имаме претенции. По-малки или по-големи. И не говоря да влезе "да освободим" и "денацифицираме" и "демилитаризираме" държавата и да я присъединим към България.

Земите ни не са били турски. Били са в границата на Османската империя. Априори всяка империя владее цели други народи/държави. Това не ги прави принадлежащи на държавата наследница на империята след разпадането й. И цяла Индия е била британска, но никой не говори да си я върнат или да имат претенции. Защото народът си е останал индийски. И т.н.

345

15

Джендо Джедев

16.06 2023 в 11:44

Е нашите земи са били турски допреди малко повече от 100 години...

Че всяко нещо сега е резултат от събития в миналото - няма спор. Но е резултат и от действията ни сега. Няма как да си върнем Македония, а няма и нужда. Важното е да спрем да мислим, че те са българи. Това носи само вреди.

2550

14

alfakentavur

16.06 2023 в 09:07

Като отидеш на лекар с хранително отравяне те пита какво си ял вчера, а не какво си ял онзи ден или миналия месец. Защото последното е от значение.
А тук говорим за последно преди по-малко от 100 години, а не преди векове или хилядолетия.
Хората мигрират и етносите се сменят. До преди СССР да измисли македонската нация, език и държава през 1945 година, хората там са били предимно българи.

345

13

Джендо Джедев

16.06 2023 в 08:27

Ами те тия земи са били и гръцки. И много хора там са се определяли като гърци. Нашите земи пък са били турски... И така. Важното е като какви се определят сега. Мачът е свирен и ровенето в минали работи пречи, а не помага. Особено когато няма как да се сложи на кантара на справедливостта.

2550

12

alfakentavur

16.06 2023 в 07:05

Далеч не ни е само това тезата. Тезата ни е, че и повечето македонски земи са били български. Че народът им до Втората световна война сам се е определял и възприемал като български. Че езикът им не е възникнал, а е изкуствено създаден както и републиката в състава на Югославия. Че сърбите са провеждали и провеждат (с помощта и под диктовката на Масква) целенасочена и агресивна асимилационна и антибългарска политика.

И накрая - няма друга държава с 1000 паметника в центъра на столицата си на исторически личности, повечето от които нямат нищо общо с нея. Това е още един от признаците, че всичко се прави умишлено.

345

11

Джендо Джедев

16.06 2023 в 06:50

Тия по-долу с езиците са много смешни... Каква ви е тезата, че македонският език е български ли? Ами не, не е! Това, че го прави близък до българския, не го прави български. Или че щом говорят български (или пък език, близък до българския), са българи? Елате да обясните на немско-говорящите швейцарци, че са немци (макар че Schwiizerdütsch е близо до немския колкото македонският е близо до българския). Или ма френско-говорящите, че са французи. Там разликите в езиците са практически нула. И дано да можете да бягате бързо!
 
X

Да помогнем на украинските деца!