Германия търси алтернатива на "Инджирлик" заради спора с Анкара

OFFNews 05 юни 2017 в 15:19 2840 2

Турция все още отказва да допусне германски депутати до военновъздушната база "Инджирлик", заради което външният министър на Германия Зигмар Габриел търси алтернативна локация за разполагане на намиращите се там 250 войници от Бундесвера.

По време на съвместна пресоконференция с германския си колега турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му се придържа към наложената забрана за "Инджирлик", но е възможна визита на базата в Коня в близкото бъдеще.

В отговор Зигмар Габриел коментира, че решението на практика означава, че Германия трябва да намери алтернативна база за военнослужещите.

"Съжалявам за това, но Турция трябва да разбере, че поради вътрешнополитически причини ние трябва да преместим войниците си от "Инджилик". При тази ситуация Бундестагът ще поиска от правителството да намери друга локация за разположените в "Инджирлик" германски войници", заяви той, цитиран от Дойче веле.

Засега германските власти са разгледали няколко възможни варианта, сред които Йордания, Кувейт и Кипър. 

Причината за отказа от страна на турските власти е фактът, че Германия даде убежище на войници, които Анкара обвинява за участие в неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

05.06 2017 в 15:38

Засега германските власти са разгледали няколко възможни варианта, сред които Йордания, Кувейт и Кипър.


А защо не направо в несъществуващия вече Ирак?! или Афганистан?