Германия ще управлява 14 летища в Гърция

OFFNews Последна промяна на 19 август 2015 в 13:36 2839 5

14 гръцки летища са отдадени на концесия на германски консорциум между Fraport AG и Slentel Ltd., става ясно от гръцкия Държавен вестник.

Сделката е първата от приватизационната вълна, която правителството трябва да направи в името на получаването на 86 милиарда евро спасителна помощ.

Новият собственик - Fraport AG, който управлява летището във Франкфурт - взема летища, част от които са на предпочитани от туристите острови и ще ги управлява в продължение на 40 плюс 10 години. Летищата са в Солун, Керкира, Ханя, Кефалония, Закинтос, Актио, Кавала, Родос, Кос, Самос, Митилини, Миконос, Санторини и Скиатос.

Отдаването на летищата на концесия за 1.23 милиарда евро е първото решение за приватизация на кабинета на "Сириза" с премиер Алексис Ципрас.

Концесионерът се задължава да инвестира 330 млн. евро за първите четири години на управление и общо 1,4 млрд. евро до края на периода.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.08 2015 в 16:43

Не народ -а мърша е казал поета!
Нашият нискочелец балкански потуранец с крайно ниска политическа култура не познаващ практиката и развития опит на Европа, гледащ и преценяващ ставащото в Гърция от погледа СлавиТрифоноските си мутренски медии, веднага започва да рИве "Сириза разпродава Гърция на безценица!" "Сириза са лъжци и продажници..". ДА, ама НЕ! В случая има една много добра сделка за Гърция. Става въпрос не за продажба, а за даване на концесия- нормален и правилен начин за стопанисване, а летищата остават държавна собственост.
От тук нататък зависи от вида на концесионния договор и силата на правовата държава съблюдаваща закона и контролираща концесионера. Забележете, тази сделка бе направена от предишното правителство на "Нова демокрация", Сириза като дойде на власт я спря, сега я вкара в действие при съвсем други обстоятелства.
Става въпрос за нов договор, при който наред с немския концесионер, гръцката държава влиза в концесията с най малко 50%, и получава от печалбата според участието си .
Ако имаш добра правова държава, тя ще съблюдава действията на концесионера и навреме ги коригира, няма да допука корупция и изнасяне на печалбите, нито неспазване на трудовото законодатество и експлоатиране на хората.
Гръцката държава винаги може да развали концесията и изхвърли концесионера, ако не спазва договора и задълженията си по него да отвори нови 15 000 работни места и управлява летищата некорумпирано.
Така постъпват развитите демокрации със силни правови държави. Там държавната собственост се управлява некорумпирано на пазарния принцип и за 24 часа се развалят концесии и приватизационни сделки неизгодни за държавата, а сключилите ги държавници се наказват също за 24 часа.
Току що Финландката държава прекрати концесиата на мина "Талвивара",с много богата руда на минерали- голямо национално богатство на Финландия( нещо като нашето челопечко злато), държавата си върна мината, изхвърли немския концесионер без обезщетение и дори го съди за нанесени екологични вреди.
Така ще постъпи и Сириза, тя е модерна партия на бъдещето, с национално отговорно мислене, мисли и работи за целокупните интереси на обществото. Ципрас е обявил,че строи правова държава и ликвидира корупцията с нея до основи.
При това Ципрас е приложил основното правило на европейската правова държава- предварително са проучили какъв е произхода на началния и свъртащ се капитал на концесионера и след като са се уверили, че това е чист и сериозен инвеститор, а не мошеник и чак тогава са го допуснали.
Пак пример от Финландия. Сега Финландия отказа на руския "Росатом" да строи атомна централа във Финландия, "Росатом" искаше да придобие акции от централата и понеже Русия няма пари, предложи за акицонер някаква неизвестна хърватска фирма.
Финландкото разузнаване веднага провери чистотата на капиталите на хърватската фирма и откри, че зад нея се крие българската енергийна мафия с поставени личе Богомил Манчев. Писаха го всички вестници, голям срам брах като българка.
Нашите потурани преди да реват за Гърция, да погледнат себе си. Да си спомним как бяха продадени летищата Варна и Бургас- на някаква си неизвестна чужда фирма куча марка "Летище Мюнхен" с "любезното съдействие на ТИМ". И понеже не провериха чистотата на капиталите на "Мюнхен летище", вероятността зад нея да се крие ТИМ е голяма.
А развалиха ли сделката на " Дънди", която изнася 99% от златото ни и ни остава само 1 %? Въпреки протестите и там разните му "обществени комитети", никой не си мръдна пръста да развали сделката!
А развалиха ли концесиите на плажовете дадени на силовите групировки от Костоф и сие 1999 г?Всички те не само не спазват договорите си, а не са изпълнили дори един параграф от тях,държат плажовете и цялото Черноморие в най-свинско състояние ,за което губим платежоспособните туристи от Европа и на красивото ни Черноморие да пребивават най- бедните туристи. Но не ги пипат, защото спонсорират мутренските ни кметове в техните предизборни кампании.
Поради липсата на правова държава( върховенство на закона) в последните 25 години бе извършен пълен погром на българската икономика, икономика на стойност 130 милиарда бе разграбена от политическия ни новоизлюпен елит оформил обща мафиотска олигархична шайка, продадена за 1 лев на "мои и свои хора"и и изнесена навън, след приватизационен контрол не бе извършен, новите приватитизатори и концесионери веднага продадоха имуществото, сложиха си го в джоба, заключиха предприятия и изхвърлиха 2 милиона хора навън, оставиха ги без работа и без социална защита, 2 милиона българи, останали без работа умряха незавършили 60 години от притеснения -кой от инфаркт ,кой от инсулт...
Над нацията ни бе извършен най големия геноцид в най новата история на Европа, а нашите бандити с тези пари си купиха вили в Маями и се излижават по шезлонгите на плажа!!!
И същите, които извършиха това престъпление, избрани с нашия вот продължават да управляват държавата ни, продължават да ни крадат и изтупват последните прашки от "брашнен чувал България", вместо да бъдат наказани и да завършат живота си зад решетките.
Тези нашенците вместо да търсят начини да свалят тази наша пасмина от власт и я накажат, те гледат да колаборират с мафията и получат някой троха от олигархичната им трапеза да не умрат от глад. Нито една приватизационна или концесионна бандитска сделка не е развалена до сега,не е наказан нито един приватизатор, концесионер, политик -държавник , нито един политик не е съден за корупция и не е влязъл в затвора, в България не се виждат никакви изгледи за правова държгава, нито роди опозиция срещу олигархичното статукво.
,каквато гръцкия народ роди в своята Сириза?!
Ашколшун българи, тръгнали да търсят махана на съседа, а не виждат 100 пъти по жалкото си състояние от него, че огъня гори не в двора на съседа, а в нашия двор.
Нация сме пълна с бай Кръстьовци, на мястото на интелигенция имаме маргинални мозъци, жалки продажници, целуващи крака и ръце на олигарсите, гледащи единствено своето тщеславие и пъп, без нито грам национално отговорно мислене.
Турското робство не ни затри като народ, но със сигурност новото олигархично робство ще го направи до броени години и от България няма да остане дори като географско петно в Европа!!!
Дора Апостолова
Материал на Идея за България

19.08 2015 в 16:14

Има място и за идеали, и за бизнес. Летищата не са място за идеали.

19.08 2015 в 15:55Чудно къде отидоха общоевропейските идеали.Остана само просто бизнес:)

19.08 2015 в 15:53

Сотка, ако бяха дадени на някой руски оператор, щеше да е "Безкористна помощ за братския гръцки народ", нали? :D

А то всъщност си е просто бизнес.

19.08 2015 в 15:33Колко мило и каква еврогейска солидарност:)