Германия ще глобява Facebook с 50 милиона за обидни постове

ОFFNews 05 април 2017 в 15:30 2406 0

Германското правителство одобри план да глобява социални мрежи като Facebook с до 50 млн. евро, ако не премахват бързо обидни коментари и не разкриват самоличността на авторите им, предава Ройтерс. 

Според правосъдния министър Хейко Маас към подобни действия в интернет трябва да се проявява толкова малко толерантност, колкото и на улицата. По думите му Германия ще настоява подобно законодателство да бъде наложено и на европейски равнище. 

Германия вече има някои от най-строгите закони в света срещу речта на омразата, обхващащи клеветата, подбуда към извършване на престъпления и заплахи, като осъжда на затвор за отричане на Холокоста или подбуждане на омраза към малцинства, припомня агенцията. 

Законопроектът предлага социалните мрежи да имат 24 часа да изтрият или блокират явно нелегално съдържание и да разрешат до седмица неясните случаи и върнат отговор на подалите жалбата. 

Очаква се законът да бъде приет преди изборите през септември. Ако това се случи, при нарушения самите компании ще бъдат глобявани с до 50 млн. евро, а местните им представителства - с до 5 млн. 





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови